Praha 1 odsouhlasila podobu novostavby na „Václaváku“

Praha - Vedení Prahy 1 dnes odsouhlasilo podobu domu, který by měl podle záměru investora vyrůst na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Radní také vyslovili souhlas s navrženým komerčním a administrativním využitím novostavby. Mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková však zdůraznila, že nejde o souhlas s demolicí domu. O té nerozhoduje samospráva, ale státní správa, tedy stavební úřad. Od něj také musí investor na případnou novostavbu získat územní a stavební povolení. Demolici před časem svým rozhodnutím umožnil ministr kultury Jiří Besser. O demoliční výměr zatím investor nepožádal. Jeho záměr vyvolal kritiku u veřejnosti i některých odborníků.

Novostavbou, která by měla na místě současného domu vzniknout, se na začátku září zabývala také komise rady Prahy 1 pro územní rozvoj. Také její členové plán investora podpořili. Shodli se, že „považují investorem vybrané objemové a hmotné řešení za vhodný přístup pro dokomponování nárožního objektu“. Komise ale požaduje, aby jí byl předložen variantní návrh materiálového a barevného řešení fasád.

O možnosti zbourání budovy, která sousedí s hotelem Jalta, rozhodl Besser na konci května. Dům je součástí jednoho z nejvýznamnějších prostranství Pražské památkové rezervace, památky světového kulturního dědictví UNESCO. Proti záměru se postavil například exprezident Václav Havel. Plán na zbourání Havel přijal s lítostí a obává se toho, jaká „obluda“ na místě demolice vyroste. Před domem se také konala demonstrace.

Vizualizace novostavby
Zdroj: ČT24/ČTK

Besser se rozhodl respektovat doporučení resortní rozkladové komise, která navrhla souhlasit s demolicí nárožního domu, dvorní části hotelu a torza bývalé Akciové tiskárny, jejíž fasáda zůstane zachována.

Nová budova má být postavena v příštích letech. Podle projektu, který byl zveřejněn v databázi projektů pro posuzování vlivu stavby na životní prostředí, má mít plánovaná novostavba ve tvaru písmene L tři podzemní a devět nadzemních podlaží. Investorem je firma Václavské náměstí 19 a.s., za kterou stojí firma Flow East.

Klub za starou Prahu svolal 7. června protest kvůli plánovanému bourání budovy bývalé Akciové tiskárny na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. U sousedního domu v Opletalové ulici, ze kterého zbyla již jen fasáda, pak účastníci akce zapálili svíčky.
Zdroj: Michal Dočekal/ČTK

Architektonickou vizi připravila společnost Chapman Taylor, která zvítězila se svou vizí „vytvořit budovu na základě kombinace síly linií Svatovítské katedrály, světla hořící svíce a květiny v rozpuku“, informovala v tiskové zprávě společnost Flow East. Do projektu prý firma investuje miliardu korun.

Vydáno pod