Klus domýšlí Čechova

Praha – Dramatem Antona Pavloviče Čechova Racek je částečně ovlivněné stejnojmenné album Tomáše Kluse, které natočil s kytaristou Jiřím Kučerovským. Svou třetí desku v pořadí představí Klus na turné s názvem Divadelní túra 2011, které zahájí 17. října koncert a křest ve Švandově divadle v Praze.

Na albu je celkem 14 skladeb. „Čtyři písně jsou velmi úzce, ba až úplně inspirovány Čechovovou hrou,“ upřesnil Klus. V dramatu ruského klasika si zpěvák, který studuje DAMU – a úsměvem poznamenává, že možná ještě dlouho bude –, zahrál při absolventském představení.

„V té hře jsou dva roky, které Čechov nechává na volné fantazii divákově, aby si řekl, co všechno se mohlo zhruba udát v hlavách a srdcích postav. A já jsem v sobě našel kus drzosti, že jsem to své mínění vložil právě do písní,“ vysvětlil Klus. Jako herce ho jeho fanoušci mohou v současné době vidět ve Divadle Ypsilon ve hře Deadline. Ani v ní ale nezapřel muzikanta – k inscenaci vytvořil texty písní a spolu s Jiřím Kučerovským i hudbu.

  • Tomáš Klus / Racek zdroj: Sony Music
  • Tomáš Klus a Jiří Kučerovský autor: Jaroslav Moravec, zdroj: Sony Music

Výhradním textařem je i na albu Racek. To vznikalo v jeho domácím studiu, což také částečně ovlivnilo zvuk. Volba místa natáčení koneckonců nebyla podle Kluse snahou o rebélii, ale přispělo k ní to, že se jim líbila atmosféra demo nahrávek jejich předchozích dvou alb ještě před úpravami ve studiu.

„Když jsme začali v hlavě slyšet nějaký zvuk, který by ta která píseň vyžadovala, tak místo abychom si zvali muzikanty, kteří by nahráli adekvátní nástroj, jsme se snažili ho nějak vytvořit sami. Ať už kytarami, nebo čímkoli, co nám přišlo pod ruce: zubním kartáčkem, psacm strojem, igelitovým sáčkem…,“ popisuje vznik desky Kučerovský. Takto vytvořené zvuky ale prý nebudou „posluchače třískat do ucha“, spíše jsou podprahové.

Podle Kučerovského je Racek ze tří desek Tomáše Kluse nejucelenější. „Posun je značný, je to krok, my nevíme přesně kam, ale rozhodně o značný kus. Už teď cítíme, co jsme si pootevírali za dvířka a kam nás to táhne dál. A už teď je ta deska vlastně pro nás stará,“ tvrdí Kučerovský.

Nová deska Tomáše Kluse (zdroj: ČT24)

Nicméně s albem ještě neskončili – natáčí k němu klip, kupodivu k žádné z čechovovských skladeb, ale k písni nazvané Sybila. „Scénář k němu je velmi matoucí. Mám rád věci, které mají více výkladů, a myslím, že to tenhle klip přesně poskytne,“ slibuje Klus.

Deska, jejíž obal tvoří jeden z patnácti portrétů Kluse vybraný z téměř dvou set děl zaslaných fanoušky do výtvarné soutěže, vyjde 26. září. Oba hudebníci ji představí na Divadelní túře, kterou započnou 17. října ve Švandově divadle a zakončí 12. prosince vystoupením v Městském divadle v Olomouci.

Tomáš Klus se narodil 15. května 1986 v Třinci. Své debutové album Cesta do záhu(d)by vydal v roce 2007. Druhé album s názvem Hlavní uzávěr splínu věnoval svým vzorům Jaromíru Nohavicovi, Karlu Krylovi a Petru Fialovi ze skupiny Mňága a Žďorp. Loni obdržel cenu Anděl Akademie populární hudby jako zpěvák roku, letos předávání těchto cen moderoval společně s Ewou Farnou. Pro tu je na obalu alba Racek poděkování - „za pusu v polích“.