Paul McCartney se dal na balet

New York – Stále více popových a rockových hvězd překračuje hranice svých žánrů, láká je klasika. Naposled bývalý slavný hudebník a člen legendárních Beatles Paul McCartney. Ten zcela nově zkomponoval hudbu pro balet, představení s názvem Ocean´s Kingdom mělo premiéru v New Yorku.

Romantický příběh vypráví o zamilované dvojici z protikladných světů - z království čistého oceánu a z království země plné padouchů. Baletní představení, jehož příběh McCartney spoluvytvářel, bylo velkou výzvou i pro autorku kostýmů. Tou se stala McCartneyho dcera Stella, známá módní návrhářka. Také ona si podle médií svou první spolupráci s otcem užila. „Má to dvě stránky. Poprvé v životě pracuji s tátou na opravdu významném projektu, takže jsem opravdu hrdá. Na druhé straně si můžu říct: Já pracuji s Paulem McCartneym, to je vážně legrační,“ řekla.

Jako v každé pohádce, má i tento příběh dobrý konec. Nejen pro hrdiny, ale i pro Paula McCartneyho. Jako skladatel si k baletu odskočil vůbec poprvé, Ameriku však jeho premiéra nadchla. „Když mě Peter Martins oslovil, zda bych nenapsal muziku, řekl jsem ano, přestože jsem tohoto baletu příliš nevěděl, ale měl jsem doma v šuplíku nějaké partitury pro jeden velký projekt, který se neuskutečnil. V tu chvílli jsem si řekl, že by se to mohlo hodit, jen jsem tu hudbu upravil pro tanec a v rámci příběhu se nechal inspirovat čistotou oceánu,“ vysvětluje Paul McCartney.

McCartney: O baletu toho moc nevím. Tak trochu znám Labutí jezero a Louskáčka

Baletní mistr newyorské baletní společnosti (NYCB) Peter Martins, který hudebníka ke spolupráci přemluvil, ale tvrdí, že právě neobeznámenost s dějinami klasického baletu autorovi hudebního partu pomohla. „To, že mu svět baletu vůbec není blízký, znamená, že není zatížený historií. Proto měl spoustu divokých nápadů, a já jsem si říkal, že tohle jsme ještě nikdy nedělali. Bylo to skvělé,“ pochválil McCartneyho choreograf. Baletní pódium McCartneyho nakonec tolik pohltilo, že pomáhal i s choreografií.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Nejen Paul McCartney, i britské popové duo Pet Shop Boys si letos odskočilo z tanečního parketu k tradičnímu žánru. S jejich hudbou ožila v Londýně poprvé jako balet pohádka Hanse Christiana Andersena. „Šlo nám o to, vytvořit klasické baletní představení, ale s moderní hudbou a choreografií. Možná trochu naivně, ale podle nás se k tomu ten příběh hodí,“ doplňuje Neil Tennant.

Ani pro britské popové duo ani pro McCartneyho ale není balet prvním vykročením mimo žánr. Člen slavných beatles už před dvaceti lety nahrál své první album klasické hudby Liverpool Oratorio. Nahrávka z baletu na dně oceánu už čeká, vyjít by měla začátkem října.