Nekonečná cesta za pokladem

Praha – Ateliér K.O.V. vedený Evou Eisler na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze představuje výstavu nazvanou Treasure Hunt. Společným jmenovatelem asi padesáti exponátů je hledání skrytého a nekonečná cesta za pokladem. Pražská výstava nabízí nejen studentské semestrální práce, ale i díla z rukou jejich vyučujících.

Objevitelskou cestu za pokladem lze podle tvůrců výstavy považovat za synonymum umělecké tvorby. Obě jsou nekonečným procesem, v němž se místo odpovědí vynořují stále nové otázky. Cesta je zároveň cílem, poklad samotný zůstává obestřen tajemstvím. Hledači pokladů se stávají autoři uměleckých děl i jejich diváci.

K pokladu neodmyslitelně patří jeho skrýš — schránka, klenotnice. Právě ona nabízí možnost, jak hledání skrytého vyjádřit ve světě výtvarného umění. „Naším programem je vychovat mladé lidi ke zručnosti, ale zároveň k uvědomění si všech souvislostí mezi uměním, designem a architekturou, a také jakési nadosobní uvažování. Proto jsme pro práci se dřevem zadali úkol vytvořit klenotnici, popřípadě klenot jako klauzuru,“ upřesňuje kurátorka výstavy a vedoucí ateliéru K.O.V. Eva Eisler.

„Klenot je něco, co schováváme v našem nitru. Jsou to vzpomínky, sny, cíle, láska, inteligence, komunikace… A tak vlastně vznikla sbírka podivných, krásných, voňavých předmětů,“ dodává s tím, že zadání v sobě zároveň obsahuje i možnosti poezie a filozofického uvažování. Výstavní projekt byl poprvé uveden v březnu 2011 v Die Neue Sammlung — The International Design Museum v Mnichově. Semestrální práce studentů VŠUP i jejich pedagogů budou v Galerii Rudolfinum k vidění do 13. listopadu.