Souboj začíná: šest seriálů se pere, diváci rozhodují

I výběr seriálu může být napínavý. Možnost přesvědčit se o tom a ovlivnit, co uvidí na obrazovce České televize, mají diváci od 5. listopadu díky projektu Souboj seriálů. O jejich přízeň se bude ucházet šestice pilotních dílů, vždy po dvojicích stejného žánru: rodinný seriál, sitcom a detektivní seriál. Ale jen jeden z nich ČT nakonec natočí – ten, který získá nejvíce diváckých hlasů.

Přesvědčovat, že právě jejich seriál je ten pravý, budou diváky tvůrci i herci. Soupeření začne naostro po úvodním večeru (5. 11. ve 20:00 na ČT1) ve třech semifinálových kolech. V nich bude mít poradní hlas odborná porota ve složení Halina Pawlovská, František Ringo Čech a Ivo Šmoldas, konečné rozhodnutí je ale jen a jen na divácích. Z každého semifinále může logicky postoupit pouze jeden seriál, o celkovém vítězi se rozhodne ve Velkém finále (3. 12. ve 20.00 na ČT1). Všemi večery bude provázet moderátorka Tereza Kostková.

RODINNÝ SERIÁL (12. 11. ve 20:00 na ČT1)

V prvním semifinále, vyhrazeném rodinným seriálům, se utká Babička na inzerát a Sedmerák. Ač při reálném střetnutí by byl vítěz zřejmě jasný, v televizním boji mají oba stejnou šanci. Babička na inzerát láká na „úžasné dialogy a vtipnou zápletku“, o kterou se velkou mírou postará tajemná chůva, s níž se nebude nudit rodina Šmídova a prý ani diváci. A proč by měli dát hlas zrovna tomuto seriálu? „Protože přinese na televizní obrazovky po hrozně dlouhé době vtip i cit zároveň. Navíc to nebude prostřednictvím osobních tragédií, nevěr a jiných prvoplánových situací,“ vysvětlil producent Pavel Anděl.

Babička na inzerát / Alena Vránová
Zdroj: ČT/Lenka Hatašová

B a b i č k a  n a  i n z e r á t. Režie:  Zuzana Zemanová. Scénář:  Zuzana Zemanová a Lucie Konečná. Hrají: Alena Vránová, Lukáš Vaculík, Lucie Zedníčková, David Kraus, Václav Knop.

Šmídovi a jejich tři děti se přestěhovali z paneláku do staršího domku se zahradou na okraji Prahy. Jejich osmiletému synovi Vilémovi je nový domov celkem fuk – vzal si počítač a dál žije ve svém světě. Spokojený je také čtyřletý syn Míša, jenom dcera Bára šílí, protože okraj Prahy považuje za konec světa. Dost se ale změní poté, co rodiče – hudebníci – odjedou na několikaměsíční turné do zahraničí. O děti se po tu dobu stará chůva Marie (Alena Vránová), jejíž reference jsou ovšem jednou velkou lží…

I Sedmerákovou zbraní je humor – koneckonců onen sedmerák není zvíře, ale řidič autobusu, kterému na čele vyrostl paroh. A neobvyklý „handicap“ mu život řádně zkomplikuje. Sedmerák se podle režiséra Jakuba Koháka od současné seriálové tvorby liší tím, že je „nadmíru imbecilní“, jinak je ale běžným příběhem obyčejného člověka. „Pokoušeli jsme se o komediální seriál. Nic podobného jsme nikdy neviděl – ani ve světě,“ tvrdí Kohák. Diváckou přízeň si ovšem snaží zajistit trochu zvláštní způsobem, jímž si na druhou stranu může získat ty, kteří mají pro jeho humor porozumění: „Nejraději bych ten souboj nevyhrál, protože tvorba seriálu je pro mě hrozně náročná rachota a otročina, která mě minimálně na půl roku zahubí.“

Sedmerák / Marek Taclík
Zdroj: ČT/Lenka Hatašová

S e d m e r á k. Režie: Jakub Kohák. Scénář: Jan Prušinovský. Hrají: Marek Taclík, Gabriela Míčová, Jiří Racek, Hynek Čermák, Jan Ondráček.

Co všechno prožívá člověk, který příliš okatě vykukuje z davu? Jak se dokáže vyrovnat se skutečností, že mu na čele prostě vyrostl paroh? Míra Batěk (Marek Taclík) je pohodový řidič autobusu, který má doma ženu a dítě. Stačí ale jedna nevinná nehoda v lese a jeho život se obrátí vzhůru nohama. Najednou se musí plížit ulicemi a lhát kolegům v práci. Dostává výpověď a chce ho opustit žena…

SITCOM (19. 11. ve 20:00 na ČT1)

Ambasáda, první ze soutěžících sitcomů, je konkrétně lopuckou ambasádou v Praze, kde sídlí zastupitelstva dvou státečků se stejným názvem  - Lopuco (na mapě byste je hledali marně). Sarkastický a vtipný seriál podle tvůrců bohužel v současné české realitě zas taková sranda není, „spíše jakési věrné, až drsně dokumentární zrcadlo myšlení a jednání některých 'nemocných mocných'“. A to by zároveň mohl být podle režiséra Davida Síse důvod, proč by pro něj měli diváci hlasovat. „Ambasáda představuje ten strašně potřebný vítr, který v některých zatuchlých kancelářích možná dokáže vyvětrat. Vypouští to, co v politice hnije za zavřenými dveřmi, s přidanou porcí ironie a nadsázky pěkně na povrch,“ upozorňuje Sís. „A navíc má velký potenciál stát se opravdu kultovní záležitostí!“

Ambasáda / Jiří Lábus
Zdroj: ČT/Lenka Hatašová

A m b a s á d a. Režie: David Sís. Scénář: Petr Hudský. Hrají: Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Vojta Kotek, Petr Čtvrtníček, Táňa Vilhelmová.

Na ostrově Lopuco kdesi v Atlantickém oceánu leží dva státečky. Demokratická republika Lopuco a Nová demokratická republika Lopuco. V jednom vládne tvrdou rukou prezident Gustavo Cesarea Brutada a v druhém ještě tvrdší rukou diktátor Adolfo Vycastro Brutada, prezidentovo dvojče. Seriál se odehrává na lopucké ambasádě v Praze, kde přes chodbu sídlí zastupitelstva obou států. Jejich metody v prostředí české legislativy nefungují, tu správnou cestičku si ale dokážou vždycky najít…

Úřednického šimla proženou i tvůrci seriálu Úřad, kteří vsadili na „takovou blbost“, jako je vybudování brněnského metra. A Brňákům s tímhle poněkud kocourkovským úkolem nepřijede poradit nikdo jiný než dravý mladý úředník z Prahy. Což by mohlo seriálu naklonit pražské/moravské patrioty. Proč by měli dát (nejen oni) svůj hlas Úřadu? Na to má producent Ludvík Mareček lakonickou odpověď, proti níž se ovšem vcelku nedá nic namítat: „A proč ne?“ Dostatečným lákadlem je už autorská dvojice Tomáš Svoboda - Petr Kolečko, kteří mají na kontě několik úspěšných divadelních her (Jaromír Jágr Kladeňák, Pornohvězdy a nejnověji Vejce).

Úřad / David Matásek
Zdroj: ČT/Lenka Hatašová

Ú ř a d. Režie: Tomáš Svoboda. Scénář: Petra Kovářová, Tomáš Svoboda a Petr Kolečko. Hrají: Jiří Schmitzer, David Matásek, Václav Neužil, Pavla Tomicová, Eva Leinweberová.

Brno plánuje výstavbu metra, jenže odpovědný úřad žije zatuchlým životem. Celý nápad považuje za nesmysl, a proto je pro něj víc než jednoduché jeho plnění předstírat a všemožně bojkotovat. Koneckonců šéf úřadu s oblibou říká: „Vždyť metro v Brně je přece strašná blbost!“ Jeho podřízení čtou horoskopy a esoterické teorie, suší houby, chovají králíky a ta nejmladší z úřednic prostě jen „zdobí“ kancelář sama sebou. Do této atmosféry přichází mladý úředník z Prahy. Vyzbrojený odhodláním a potřebnou odbornosti…

DETEKTIVNÍ SERIÁL (26. 11. ve 20:00 na ČT1)

Zatímco s úřadem má zkušenost snad každý divák, s detektivy (snad) ne. Dozvědět se o jejich práci, jakkoli ta seriálová není úplně standardní, mohou víc, pokud do Velkého finále posunou svými hlasy některý z detektivních seriálů. Mazáci mají být návratem k obyčejným lidem a životům. „Každá divačka má nějakého takového 'mazáka' doma anebo ho tam jednou bude mít. A každý divák je anebo jednou bude takovým 'mazákem', jaké nám brilantně ztvárnili Miroslav Donutil, Oldřich Navrátil a Marián Labuda,“ domnívá se scenárista Roman Kopřivník. Humoru nadšených detektivů prý neodolá žádný zločinec, po semifinále se uvidí, zda diváci jsou odolnější.

Mazáci / Miroslav Donutil
Zdroj: ČT/Lenka Hatašová

M a z á c i. Režie: Milan Šteindler, scénář: Roman Kopřivík a Richard Medek. Hrají: Miroslav Donutil, Oldřich Navrátil, Marián Labuda, Petra Špalková, Jan Budař.

V ospalém městečku Klášterec žije neobvyklá trojice mužů. Všichni už mají věk na to, aby nemuseli někomu něco dokazovat. Jsou to chlapíci, kteří dokážou leccos vyřešit hned a bez zbytečných řečí. Umějí si udržet nadhled i tehdy, kdy ho ostatní ztrácejí. Z dlouhé chvíle a vlastně i tak trochu shodou náhod se pouštějí do detektivní práce. A protože se v Klášterci většinou nic neděje, vidí často záhadu i tam, kde by ji nikdo jiný nehledal.

Cirkus Bukowsky sází na to, co podle jeho tvůrců v současné televizní tvorbě chybí - kriminální seriál, který by nabízel noirový příběh, netradiční mysteriózní zápletku, paradoxní situace a slučoval trpkou realitu s bizarní poetikou. V ponuré detektivce spustí lavinu záhad jedno nečekané dědictví. „Chce diváka především bavit. Chce nabídnout originální detektivní zápletku, napínavý děj a tajemno. Nechybí v něm ale ani filmová dynamika, akční scény nebo černý humor. To vše je podpořené skvělým hereckým obsazením,“ snaží se získat diváky pro Cirkus Bukowsky režisér a scenárista Jan Pachl.

Cirkus Bukowsky / Pavel Řezníček
Zdroj: ČT/Lenka Hatašová

C i r k u s  B u k o w s k y. Režie a scénář: Jan Pachl. Hrají: Pavel Řezníček, Martin Pechlát, Bob Klepl, Nela Boudová, Vanda Hybnerová.

Když psycholog a pedagog Nestor Bukowsky přijde o práci a střechu nad hlavou, opouští Prahu a vydává se vstříc novému životu v právě zděděné maringotce. Učí se žít mezi cirkusáky, prožívá platonický románek s akrobatkou Silvií, odolává tlakům principála a neustále kličkuje před zaujatým kriminalistou Kunešem. A co tomu všemu předcházelo? Nevinně vypadající sebevražda mladé studentky a Nestorovy milenky v jedné osobě. Nestor se stává podezřelým číslo jedna a na vlastní pěst se pouští do pátrání. Jenže přicházejí další vraždy…

Více podrobností o jednotlivých seriálech, způsobu hlasování a také informace ze zákulisí najdou zájemci na webovém speciálu.