Besser: Ať se to líbí, nebo ne, zachraňujeme Státní operu

Praha – „Na začátku růžové brýle, na konci agonie. A agonie neustále prodlužovaná,“ shrnul fungování Státní opery Praha (SOP) ministr kultury Jiří Besser. Majetkové propojení SOP a Národního divadla označil za nutnost, kterou se ministerstvo snaží předejít případnému zrušení této operní scény z ekonomických důvodů. Transformace SOP a ND započne k 1. lednu příštího roku, už první fáze přinese úspory, uvedli dnes členové transformačního týmu.

Ekonomické informace i signály o umělecké kvalitě Státní opery jen potvrzují, že zásah byl nutný, tvrdí Besser. „Ať se to někomu líbí, nebo ne, my zachraňujeme značku SOP,“ prohlásil. Poukázal na nenaplněné sliby z počátku 90. let, kdy byla Státní opera založena. Od začátku se potýká podle ministerstva s vysokými ztrátami v hospodaření, které musí pokrývat zřizovatel – tedy ministerstvo kultury. „Nechci být u toho, aby příští rok mně a mému týmu ministerstvo financí uložilo ukončení činnosti SOP,“ dodal ministr.

Řešením by mělo být právě majetkové propojení SOP a Národního divadla, dvou příspěvkových organizací MK. Postupně by měl vzniknout jeden baletní soubor a jeden operní se dvěma orchestry a sbory, ovšem jedním uměleckým vedením. Jedním z hlavních kroků bude vytvoření správní rady ND. Ta by měla být mezičlánkem mezi ministerstvem a ředitelem a zasednou v ní především ekonomové a právníci. Vznikne také umělecká rada, poradní orgán budoucího ředitele ND. Jejími členy by měly být respektované osobnosti ze zahraničních scén.

22,3 milionů transformace ušetří, ale neušetří

Výrazné úspory by měla přinést už první fáze transformace. Ušetřit by se mělo především na manažerských platech – až 22,3 milionu korun, uvedl Besser. Úspora umožní postupné zvyšování odměn umělců, kteří se podle ministerstva o svá místa obávat nemusejí.

„To číslo je velmi iluzorní, je prostě nesmyslné,“ domnívá se odvolaný pověřený ředitel SOP Radim Dolanský, který patří k nejhlasitějším kritikům transformace. „Provoz v SOP zůstane, tedy vždycky se někdo bude muset platit. Navíc kolos, který vznikne, určitě nikdo nebude řídit za plat, co má současný ředitel ND. Pokud se přeci jen něco ušetří, tak stejně půjdou provozní náklady nahoru - k 1. 1. musí dojít ze zákona k dorovnání platů obou institucí,“ vysvětluje.

Ministerstvo ale prý počítá s tím, že sice na manažerských platech ušetří, zároveň bude muset najít peníze pro platová dorovnání. „Samozřejmě o žádnou úsporu nepůjde,“ uvedl ministr Besser k oněm zmíněným 22,3 milionům korun. „My jsme nemluvili o šetření, ale o efektivním vynakládání finančních prostředků.“

Kdo bude šéfem? Předčasná otázka

V současné době probíhá procesně-personální audit a vymezuje se fungování správní rady v souvztažnosti k ostatním článkům vedení divadla. „Nové organizační schéma bude nastartováno v průběhu roku 2012, kdy také bude vyhlášeno výběrové řízení na ředitele ND,“ uvedl náměstek ministra kultury Radek Zdráhal. Zda se o tuto funkci bude ucházet Ondřej Černý, současný šéf ND a pověřený ředitel SOP, je prý zatím předčasná otázka.

Nová scéna a historická budova Národního divadla v Praze
Zdroj: ČT24/Marie Třešňáková

„Hlavní věcí v dalším fungování je personální zajištění divadel. To je klíč, který zatím ministerstvo neodkrylo,“ upozorňuje publicistka Helena Havlíková. Baletní soubor povede prozatím současný šéf baletu ND Petr Zuska. Ve vedení opery zůstane do konce sezony 2011/2012 Jiří Heřman, poté jeho závazek převezme slovinský režisér a scénograf Rok Rappl, vystupující pod uměleckým jménem Rocc, který je uměleckým šéfem opery SOP.

Dramaturgie se zatím výrazně nemění

Dramaturgické plány sezony 2012/13 by chtěly ND a SOP přestavit ještě před koncem roku. „Abychom veřejnost uklidnili, že jsme připraveni,“ podotkl Černý. Opera by měla uvést šest až sedm premiérových titulů, balet maximálně tři. „Rádi bychom, aby byla s pravidelností uváděna v české, respektive světové premiéře jedna současná opera,“ naznačil k budoucímu repertoáru Černý.

Přestože ministerstvo kritizovalo i uměleckou úroveň Státní opery, žádné zásadní změny programu se nechystají. „Nepředpokládám, že by v příštích sezonách došlo k zásadní proměně repertoáru,“ potvrdil Ondřej Černý. Změny v dramturgii jsou podle Bessera dlouhodobý proces, stejně jako postup celé transformace. Navíc záležet bude jistě také na uměleckém vedení transformovaných institucí.

Černý také upozornil, že s výrazným dramaturgickým profilováním jednotlivých budov ND a SOP se do budoucna nepočítá. Koncept se tedy odklání od koncepčního modelu Josefa Hermanna, který vyvolal mnohé nesouhlasné reakce. Navrhoval mimo jiné přeměnu Stavovského divadla v mozartovskou stagionu.

Opera, balet a činohra budou v jednotlivých budovách na programu zastoupeny víceméně tak, jak jsou diváci zvyklí, přislíbil Černý. I když nevylučuje uvedení například činoherního titulu v budově Státní opery, mělo by jít ale o výjimky. „Profilovat jednotlivé budovy považujeme téměř za nemožné. Pluralitní model je daleko výhodnější,“ ujistil ty, kteří mají obavy.

Transformace se blíží, protesty nekončí

„Příprava majetkového propojení obou scén probíhá podle plánu,“ upozornil také. Transformace má ale stále i své odpůrce, desítky, především umělci SOP, jich dnes protestovaly před budovou ministerstva kultury.

Radim Dolanský, odvolaný pověřený ředitel SOP: "Uznávám, že ne všechno v SOP je v pořádku a skutečně je potřeba nějakým způsobem zasáhnout. Ale způsob, který předkládá ministerstvo je pár manažerských pouček, nic konkrétního. Myslím, že pan ministr v tuto chvíli otevírá Pandořinu skříňku a nedopadne to dobře.

Výsledkem transformace má být podle resortu flexibilní a konkurenceschopný soubor a milionové úspory provozních nákladů. „Zefektivnit provoz samozřejmě můžeme, ale nepotřebujeme kvůli tomu tyto soubory slučovat,“ namítá ale Radim Dolanský. Petici za samostatnou Státní operu podepsalo 20 tisíc lidí. Kritiky podpořil i Senát, který označil propojení SOP s Národním divadlem za nevhodné, nekoncepční a nedůvodné.

Podrobná koncepce transformace ND a SOP je k dispozici na stránkách ministerstva kultury.

Vydáno pod