Agnolo Bronzino: Eleonora z Toleda

Jedním z nejzajímavějších obrazů ve sbírkách Národní galerie v Praze je bezesporu Eleonora z Toleda florentského manýristického malíře Agnola Bronzina. Malíř se narodil v roce 1503 ve Florencii jako Angelo di Cosimo. Původ jeho přezdívky není známý, i když mohl být odvozen od bronzového zbarvení jeho kůže, které je k vidění na několika jeho portrétech. V rámci cyklu Národní galerie nikdy nezavírá představí portrét dvorního malíře rodiny Medicejských, na němž je vyobrazena manželka florentského vévody, kurátor Sbírky starého umění NG v Praze Petr Přibyl. Záznam si můžete přehrát v tomto článku a v archivu iVysílání.

Petr Přibyl je kurátorem sbírky Starého evropského umění Národní galerie v Praze. Vystudoval obor dějiny umění na Filozofické fakultě UK v Praze (1996), kde absolvoval i doktorské studium (2005). Od roku 1996 se v Národní galerii věnuje sbírce starého italského umění, kurátorsky i autorsky připravil a podílel se na řadě výstavních projektů NG.

Další díl z cyklu Národní galerie nikdy nezavírá přinese portál ČT24 v neděli 15. května. Petr Přibyl tentokrát představí obraz od Lorenza Monaca Oplakávání Krista.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Eleonora z Toleda (zdroj: ČT24)