Designéři olympijské pochodně přivezli židli

Praha – Více než dvě stovky prezentací a výstav zahrnuje 13. ročník Designbloku, který se na několika místech Prahy koná do 9. října. K nejvýznamnějším hostům patří tandem londýnských designérů Edwarda Barbera a Jaye Osgerbyho, na přehlídce představí mimo jiné novou polohovatelnou židli Tip Ton.

Designérská tvorba Barbera a Osgerbyho má poměrně široký záběr – od návrhů pro mikroelektroniku přes nábytek až po olympijské pochodně. Londýnští designéři jsou autory těch, které se objeví na olympiádě v roce 2012 právě v Londýně.

„Na jedné straně navrhujeme pro masovou výrobu, na druhou máme i něco, co se bude vyrábět pouze v několika kouscích. Velký rozptyl vám jako designérovi zajistí inspiraci a kreativitu,“ tvrdí Osgerby.

Rozhovor s Jayem Osgerbym (zdroj: ČT24)

Spolu se svým kolegou představí svou tvorbu dnes od 20:00 na Nové scéně Národního divadla. Na Designblok přivezli především židli Tip Ton, vyrobenou z jednoho odlitku plastu a recyklovatelnou, takže zapadá do tématu letošního ročníku přehlídky, jímž je město a ekologie. „Je navržena tak, aby umožňovala několik pozic k sezení jako klasická kancelářská židle, zároveň je ale poměrně jednoduchá z hlediska designu,“ popisuje židli Osgerby.

Tip Ton vznikla ze spolupráce s nábytkovou společností Vitra a designéři ji poprvé prezentovali na letošním milánském Salone del Mobile Internazionale.

Edward Barber a Jay Osgerby (oba se narodili roku 1969) společně studovali architekturu na Royal College of Art v Londýně a od té doby působí na pomezí průmyslového designu, nábytkového designu a architektury. V roce 2009 začali spolupracovat s Vitrou.