Ve Frankfurtu začal svátek knihy

Frankfurt – Již 63. ročník knižního veletrhu dnes začal v německém Frankfurtu. Každoroční svátek knihy nabízí 7 300 stánků ze stovky zemí. Témat letošního veletrhu je hned několik. Hlavním hostem je Island, nejvíce autorů kromě pořádajícího Německa je z USA, Indie a Holandska. Z české strany se účastní dvacet šest zástupců. Hned první den získal cenu český autor Tomáš Zmeškal, a to Cenu Evropské unie za literaturu. Porota ocenila jeho knihu Milostný dopis klínovým písmem, za kterou získal i cenu Magnesia Litera.

Letošní veletrh věnuje velký prostor digitálním médiím. Pozornost bude věnována třeba CD knihám, tedy literatuře k poslechu. Zkrátka ale nepřijdou ani čtenáři a milovníci klasické tištěné knihy, svou účast přislíbilo množství prominentních autorů. Velká část diskuzních pořadů se bude věnovat knihovnám a na řadu přijdou mimo knižní trendy také tiskařské technologie. Na frankfurtském výstavišti jsou k vidění stále populárnější čtečky elektronických knih a nabídka obsahů pro ně, kterou loni přivezla už téměř polovina všech vystavovatelů.

Literární svět a digitální média

Veletrh se chce zaměřit i na nové fenomény na tomto poli, mezi které patří například self-publishing, zveřejňování textů bez vydavatele na internetu a sociálních sítích. „Odvětví se právě teď zcela přetváří,“ tvrdí šéf frankfurtského veletrhu Juergen Boos. Tradiční knižní přehlídka musí podle něj na tuto změnu reagovat a chce se stát mostem mezi literárním světem a digitálními médii. Těm je také věnována značná část z více než 3 000 doprovodných akcí na výstavišti. Většího prostoru než v minulosti se dostává rovněž otázce autorských práv, která s digitalizací souvisí. Obchodníkům s nimi vyhradili pořadatelé dokonce celé jedno podlaží výstaviště.

„Pochopitelně, že na veletrhu se digitální věci objevují již několik let, jejich počet se rapidně zvětšuje. K vidění je mnoho tabletů, čteček a dalších přístrojů. Nicméně drtivá většina knih je na veletrhu stále v tištěné podobě. Na veletrhu se také odráží poslední vývoj v podobě self-publishing, což znamená, že si autor vydává knihu sám. Pravdou ale je, že rozsah v tomto směru je zatím minimální,“ upozornil Marek Pečenka ze Svazu knihkupců a nakladatelů.

Na českém stánku bude letos také speciální výstava k výročí Jaroslava Seiferta. Dnes odpoledne se bude navíc vyhlašovat Cena evropské asociace nakladatelů učebnic, za Českou republiku jsou nominované hned dvě učebnice, a to Zeměpis pro 9. ročník základních škol a Prvouka pro 2. ročník ZŠ.

První tři dny veletrhu jsou vyhrazeny odbornému publiku a sobota a neděle veřejnosti, pro niž je plánováno přes dva tisíce kulturních pořadů. Celkem organizátoři na frankfurtském výstavišti očekávají podobně jako loni na sta tisíc lidí. Návštěvníci se mohou těšit na autorská čtení, svou účast přislíbili například Maria Vargas Llhosa, Umberto Eco nebo Jussi Adler-Olsen. Českou autorskou obec budou zastupovat Edgar Dutka, Radek Malý a již zmíněný Tomáš Zmeškal.

Vydáno pod