Nickyho rodina získala na festivalu Oty Hofmana dvě ceny

Ostrov (Karlovarsko) - Na 43. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově byl nejúspěšnější koprodukční snímek ČT Nickyho rodina od režiséra Mateje Mináče. Odborná porota mu udělila hlavní cenu v kategorii děl určených pro mládež od 13 do 18 let. Oznámil to ředitel festivalu Marek Poledníček. Film navíc získal od porotců i zvláštní cenu za dílo s nejvýraznějším morálním akcentem.

V kategorii filmů do 12 let získala v Ostrově hlavní cenu Čertova nevěsta režiséra Zdeňka Trošky. Pohádka obdržela ještě Křišťálový šaton v kategorii do 12 let od dětské poroty. V kategorii od 13 do 18 let ocenili dětští sudí i epizodu seriálu 4teens - Lyžák režiséra Pavla Jandourka. Odborná porota předala čestné uznání Matěji Převrátilovi za herecké výkony ve filmech V peřině a Anděl a Davidu Ployharovi za obrazové ztvárnění Čertovy nevěsty.

Zlatého dudka za nejlepší herecký výkon obdrželi na ostrovském festivalu Lucie Šteflová za roli Míši v seriálu 4teens a Matěj Převrátil za roli Matěje ve filmu V peřině. Až v samém závěru festivalu se rozhodlo o ceně, kterou hlasováním udělují diváci. Letos u nich nejvíce zabodovala pohádka Vodník a Karolínka režiséra Jiřího Hovorky. Druhá skončila v hodnocení diváků Škola princů, kterou natočil Roman Vávra, a třetí muzikál V peřině režiséra F. A. Brabce.

Pohádka České televize Vodník a Karolínka
Zdroj: ČT24/Česká televize

V soutěži se o cenu ucházelo devět filmů. Kvalita prezentovaných filmů byla dost vyrovnaná, uvedl už na začátku festivalu předseda arbitrů, režisér Zdeněk Zelenka. Při posuzování soutěžních filmů považuje Zelenka za nejdůležitější, jestli má dílo nějakou nadstavbu, zda vůbec dokáže dětského diváka nějakým způsobem obohatit. Podle jeho mínění nyní v kinech i v televizi převažují filmy, které dětskou duši spíše ničí.

Ostrovskému festivalu se podařilo i letos udržet rozpočet na loňské úrovni, tedy kolem 1,5 milionu korun. Největší částku tradičně poskytlo město, kolem 450 000 korun. Od ministerstva kultury získala akce 300 000 korun a Karlovarský kraj ji podpořil částkou 100 000 korun.