Tramvaj do stanice Touha staví v Činoherním klubu

Praha – Činoherní klub s režisérem Ladislavem Smočkem nastudoval jedno z nejslavnějších amerických dramat, Tramvaj do stanice Touha Tennesseeho Williamse. Hlavní role dostali Lucie Žáčková a Jan Hájek. Vůbec poprvé byla tato hra uvedena v prosinci 1947 v New Yorku. Je ověnčena Pulitzerovou cenou za drama, Donaldsonovou cenou a Cenou newyorských divadelních kritiků. V roce 1951 podle ní Kazan natočil slavný snímek, který získal dvanáct nominací Americké filmové akademie, z nichž čtyři byly proměněny v Oscary.

Ve hře Touha jsou karty rozdané každému stejně. Není tu role, která by byla sympatičtější na úkor té druhé. Tennessee Williams dokonale namíchal hlavní hrdiny v příběhu o žárlivosti, ješitnosti a také o tom, jak společnost dokáže svými pomluvami člověka zničit. „Někdy je člověk zničený jen tím, že nedokázal okolí přesvědčit o svých pravých úmyslech, o tom, že by chtěl žít dobře, ale nedokáže to,“ říká herečka Luice Žáčková.

Hlavní postavou dramatu je Blanche její svět snů se začne bortit po setkání se svou sestrou a především jejím mužem Stanleym. „Je to psychodrama a tragédie lidí, rodiny, jak se k sobě lidi chovají - to je přirozené pro nás pro všechny,“ doplňuje herec Jan Hájek. Ve filmové podobě hry Tramvaj do stanice Touha si hlavní roli zahrál Marlon Brando, jenž dostal za roli Stenleyho Oscara, stejně jako tři jeho herečtí kolegové.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)