Primabalerina Daria Klimentová se promění v Giselle

Praha – Primabalerina Anglického národního baletu Daria Klimentová výjimečně zatančí v Praze. Baletka, ale také fotografka českého původu, která je v současnosti na vrcholu kariéry, se po dva večery představí na jevišti Státní opery v hlavní roli baletu Giselle.

Daria Klimentová patří mezi padesát nejslavnějších osobností Británie a jako jediná česká tanečnice se stala primabalerinou Královském baletu. Přesto se rolí Giselle vrací ke svým prvním tanečním krokům. „Je to verze paní Hanky Vláčilové a já jsem vlastně vyrůstala tak, že jsem se dívala na paní Vláčilovou, která tuto roli tančila,“ podotýká Klimentová.

Čtyřicetiletá sólistka prestižního londýnského souboru si již zatančila téměř všechny hlavní ženské role klasického repertoáru. Na současné trendy hledí s určitou skepsí. „Moderna je důležitá, ale když se to kombinuje dohromady, tak si myslím, že to moc nedělá dobrotu. Já jsem se vlastně učila tady v Praze, kde se vyučuje Vaganova technika, což je ruská technika. Na Západě je to všechno úplně jiné, tam je anglická technika a je to všechno takové rychlejší, bystřejší. Začátky pro mě byly těžké,“ dodává.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

V zahraničním angažmá je Daria Klimentová od začátku 90. let. Do Prahy se ale stále vrací, protože tu pořádá mistrovské lekce pro české tanečníky. I když má už desetiletou dceru, opustit jeviště se zatím nechystá. V roli Giselle se Daria Klimentová představila českému publiku už letos v květnu, kdy ve Státní opeře zatančila se svým britským kolegou Vadimem Muntagirovem.