Man Bookerova cena pro Pocit konce Juliana Barnese

Londýn – Man Bookerovu cenu, nejvýznamnější ocenění pro anglicky psaný román, získal podle očekávání za knihu The Sense of an Ending (Pocit konce) anglický autor Julian Barnes. Vítězný román The Sense of an Ending je podle kritiků brilantně napsanou knihou o ošidnosti paměti. Zaměřuje se na hrdinu středního věku, který se vrací do minulosti, ale zjišťuje, že si ji pamatuje jinak, než jeho přátelé z mládí.

Podle předsedkyně letošní poroty Stelly Rimingtonové, která je bývalou šéfkou britské kontrarozvědky MI5 a autorkou špionážních románů, má letošní vítězná kniha všechny známky klasické anglické literatury. „Je skvěle napsaná, má rafinovanou zápletku a s každým čtením přichází čtenář na nové hloubky,“ řekla Rimingtonová.

Porotci mu tak dali přednost před debutanty Stephenem Kelmanem (navržen za román Pigeon English) a A.D. Millerem (Sněženky), anglickou autorkou Carol Birchovou (Jamrach's Menagerie, Jamrachův zvěřinec) a dvěma Kanaďany - Patrickem deWittem (The Sisters Brothers) a Esi Edugyanovou (Half Blood Blues).

Julian Barnes

„Jsem potěšen a stejnou měrou se mi ulevilo.“

Pětašedesátiletý Angličan Barnes má na kontě jedenáct románů. Česky mu mezi jinými vyšel román Flaubertův papoušek, za který byl nominován v roce1984, aArthur & George, který mu vynesl nominaci v roce 2005. O Man Bookerovu cenu neúspěšně usiloval i v roce 1998 s knihou England, England.

Letošní finálové knihy trhly rekordy

The Sense of an Ending je nejkratším z letos nominovaných románů a má jen 150 stránek. Nejkratší vítěznou knihou historie ocenění je však Offshore Penelope Fitzgeraldové, která vyhrála v roce1979 amá ještě o několik set slov méně než Barnesův román. 

Zároveň letos předcházela vyhlašování cen kontroverze kvůli záměru poroty klást důraz i na čtivost, což podle některých kritiků vedlo ke snížení kvality vybraných knih. Nicméně od oznámení užší nominace před šesti týdny se prodalo skoro sto tisíc exemplářů nominovaných knih, což je nevíce v historii ceny. Komerčně nejúspěšnější byly Sněženky (přes 35.000 prodaných výtisků) před Jamrach's Menagerie (19.500) a vítězným The Sense of an Ending (15.000).

Vydáno pod