Struny podzimu přivítají Willarda Whitea

Praha – Mezinárodní hudební festival Struny podzimu čeká dnes další koncert, tentokrát se světově uznávaným britským basbarytonistou sirem Willardem Whitem. Na svém prvním českém recitálu nazvaném Vzpomínka na Paula Robesona představí v Divadle na Vinohradech černošské tradicionály, rané jazzové písně i píseň ruských burlaků. Informovala o tom mluvčí festivalu Silvie Marková.

White označuje amerického pěvce Robesona (1898–1976) za svůj vzor. Jeho památku uctil i na nahrávce The Paul Robeson Legacy, která sklízí uznání po celém světě. Spirituály, zlidovělé písně černošských otroků, měly v Robesonově repertoáru významné postavení. Vyjadřovaly víru otroků a jejich protest a touhu po svobodě. White přednese Pražanům slavné písně, jako jsou Witness, I Got a Home In That Rock, The Gospel Train a Joshua Fit the Battle of Jericho.

Zazní ale i tři ukázky z Gershwinovy černošské opery Porgy a Bess, v níž White léta účinkoval. Chybět nebudou ani píseň Sleepy Time Down South z filmu Safe in Hell z roku 1931 nebo jeden z prvních hitů Duka Ellingtona Mood Indigo, ale i skotské a ruské lidové písně. Willarda Whitea doprovodí pianista Neal Thornton, trumpetista Guy Barker, kytarista Richard Bolton a smyčcové kvarteto Pavao String Quartet.

Pětašedesátiletý White spolupracuje s nejvýznamnějšími světovými operními domy i orchestry. Loni účinkoval v prestižní newyorské Metropolitní opeře v Janáčkově opeře Z mrtvého domu. Minulou sezonu vystupoval v Brittenově Snu noci svatojanské v Anglické národní opeře v Londýně. Na jeho repertoáru nechybí ani česká klasika, příští rok v březnu ztvární roli Vodníka v Dvořákově Rusalce v bruselském divadle La Monnaie.

Struny podzimu chystají 5. listopadu první hudební noc inspirovanou atmosférou newyorských klubů. V klubu Roxy/NoD vystoupí hiphopový experimentátor a jazzman Robert Glasper, rapper-intelektuál Ghostpoet a jazzový varhaník Ondřej Pivec, Vojtěch Dyk, En.dru, David Dorůžka Trio & Luboš Soukup i soubor Musica Florea. Dlouhý večer pro mladé talentované hudebníky nazvaný SPOTLIGHT nabídne originální směsici hip hopu, beatboxu, jazzu, ale i soudobé klasické i staré hudby. Šestnáctý ročník Strun podzimu začal 26. září a potrvá do 10. listopadu.