Ostravské „Národní“ si musí utáhnout opasek

Ostrava – Ostravské Národní divadlo moravskoslezské musí v následujících letech kvůli nutným úsporám snížit počet premiér. Mělo by také propustit 20 zaměstnanců, z nichž polovina by měla být z uměleckých pozic. Během následujících tří let by tak mohlo ušetřit asi 19 milionů korun.

Navrhovaná úsporná opatření vyplynula z auditu, který nechalo ve své příspěvkové organizaci provést město Ostrava. Divadlo má nyní celkovou ztrátu 18 milionů korun, uvedla náměstkyně primátora Simona Piperková (ČSSD).

„Pro zřizovatele je důležité, aby byl zachován rozsah kultury, kterou národní divadlo nabízí, a to za dodržení určitého finančního rámce,“ dodala. Doplnila, že audit v divadle neodhalil žádné závažné pochybení. „Navrhl opatření, která vedou k větší efektivitě fungování celého divadla. Základním rysem celého auditu a doporučení úsporných opatření je snížení počtu premiér,“ vysvětlila.

Ze stávajících 18 premiér by se jejich počet v následující divadelní sezoně měl snížit na 16, v sezoně 2013/2014 pak na 15. Město očekává, že v roce 2014 bude divadlo hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. „Audit divadla navrhl, aby v následujících třech letech byla vykázána úspora 19 milionů korun, která bude částečně řešena snížením příspěvku (města) a částečně úhradou ztráty z vlastních úspor divadla,“ doplnila Piperková.

Ředitel divadla Jiří Nekvasil uvedl, že doporučení auditorů, potažmo města, na snížení počtu premiér bude divadlo muset detailně propočítat a zvážit. „Pokles tržeb, který tento krok doprovází, má samozřejmé také vliv na rozpočet divadla,“ upozornil. Podle něj divadlo již v současné době pracuje s naprosto hraničním rozpočtem. „Našim návštěvníkům ale mohu slíbit, že úsporné kroky, které nás čekají, v žádném případě neohrozí uměleckou úroveň divadla,“ přislíbil Nekvasil, který prosazuje, aby divadlo nebylo čtyřsouborové, ale pouze třísouborové. Tento postup ale město odmítá.

Za ztrátu může zvýšení mezd

Podle Piperkové se divadlo dostalo do problémů po roce 2009, kdy příspěvkové organizace musely navýšit zaměstnancům mzdy o pět procent. „U divadla, kde 80 procent dělají mzdové náklady, to vyvolalo tuto ztrátu, kterou asi nelze řešit ze dne na den ani z roku na rok, ale je třeba ji rozprostřít,“ míní náměstkyně.

Audit, za který město zaplatilo 1,3 milionu korun, navrhuje i řadu dalších opatření, například omezení nákladných představení, menší počet druhů nabízených předplatných, snížení nákladů na externí služby a zaměstnance nebo snížení počtu VIP vstupenek.

Divadlo Jiřího Myrona
Zdroj: ČT24/Národní divadlo moravskoslezské

Divadlo ročně hospodaří se zhruba 230 miliony korun. Letošní provozní dotace města je 188,6 milionu korun. Ještě tento rok by zastupitelé mohli schválit pro divadlo dalších 3,5 milionu korun. Na konci roku by tak ztráta byla zhruba 14,5 milionu korun. V příštím roce město pro divadlo počítá s příspěvkem 184 milionů korun. Divadlo je v oblasti kultury největší příspěvkovou organizací města.