28. říjen na ČT - z archivu i současnosti

28. října 1918 přijalo Rakousko-Uhersko podmínky kapitulace a téhož dne byl v Praze vyhlášen samostatný československý stát. Česká televize tuto významnou událost a její historické souvislosti přiblíží v den státního svátku dokumenty s dobovými záběry, publicistickými pořady, divadelní hrou Václava Havla a také přímými přenosy z akcí, které si 28. říjen připomínají.

Do dopoledního programu zařadila ČT téměř dokumentární hru Václava Havla Zítra to spustíme (ČT2 10:30). Historickou meditaci o pěti dějstvích napsal Havel původně pro scénický časopis Divadla na provázku a HaDivadla Rozrazil č.1/88. Její hlavní část byla poprvé uvedena 28. října 1988, aniž by mohlo být uvedeno jméno jejího autora. Hra je věnována Aloisi Rašnovi a zachycuje dramatickou noc z 27. na 28. října roku, kdy vznikalo samostatné Československo. ČT uvádí záznam z roku 1992 v režii Viktora Polesného.

V poledne odvysílá ČT první přímý přenos svátečního dne ze slavnostního shromáždění k 93. výročí vzniku Československé republiky (ČT1 a ČT24 12:05), které se koná v Panteonu Národního muzea. Na Václavské náměstí, kde muzeum stojí, zavedou diváky i dva historické dokumenty. Unikátní filmové záběry a dobové fotografie nabídne jak Vznik Československa (ČT1 12:40), tak Den zrození (ČT2 14:25), který byl natočen v roce 1968 k 50. výročí těchto významných okamžiků v dějinách naší republiky.

Nad obtížemi národnostní politiky, které vytvoření nového národa přinášelo, se zamýšlí díl pořadu Historie.cz Národ československý?! (ČT24 15:05). Do názvu si propůjčil pojem, který prosazoval T. G. Masaryk a který především na Slovensku vzbuzoval negativní reakce. Vzdáleněji s 28. říjnem 1918 souvisí i dvoudílný dokument Tenkrát byl Bůh příliš vysoko… (ČT2 16:30) a Tenkrát byl Bůh příliš vysoko… a neodpovídal (ČT2 17:10) zachycující příběhy legionářů v období vzniku Československa a mocenských bojů v Rusku.

A na závěr ještě dva pohledy do současnosti. Díky přímému přenosu se diváci mohou zúčastnit pátého ekumenického setkání Modlitba za domov (ČT2 15:00) v Krabčicích pod Řípem. Živě odvysílá ČT také předávání státních vyznamenání prezidentem republiky (ČT1 20:00) z Vladislavského sálu Pražského hradu.

Vydáno pod