Gruzínský dokument Bakhmaro je stý snímek IDF

Praha - Institut dokumentárního filmu se podílel na dokončení stého projektu. Je jím snímek Bakhmaro, režisérky Salome Jashi z Gruzie. Na Jihlavském festivalu dokumentárních filmů získal první cenu v kategorii „Mezi moři“ a stal se tak nejlepším dokumentem ze střední a východní Evropy.

Salome Jashi zachytila mikrosvět, na kterém ukazuje, jak funguje Gruzínská republika, tu totiž vměstnala do jedné budovy s restaurací, čínským obchodem a uprchlíky. Tato budova, která připomíná Noemovu archu, je mikrosvětem, zmenšeným modelem celé země, kde se konají nekonečné demonstrace a opoziční shromáždění. Politika není od běžného života nikdy příliš vzdálená a neustále zasahuje i do odtrženého života lidí, kteří v tomto domě žijí a pracují.

„Bakhmaro je místo, které leží v gruzinských horách a je turisticky oblíbené. Snaží se být takovým tím rájem na zemi. Použila jsem ten název a ukázala jiné místo, které je úplným opakem Bakhmara a vznikl tak myslím zajímavý paradox,“ vysvětlila svůj záměr Salome Jashi. 

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Bakhmaro je ukázkou úspěšného projektu, který by jen těžko vznikl, kdyby ho nepodpořil český institut dokumentárního filmu, jenž s ním pracoval už od pouhého námětu. Trh s filmy funguje na všech větších mezinárodních festivalech. Snímky tak mají šanci získat finanční podporu v jakékoli fázi projektu. Na přípravu, realizaci i postprodukci.

„Kromě toho máme ještě širokou škálu podpůrných aktivit, kde vytváříme jakousi platformu, na které se všichni východoevropští filmaři setkávají. Pro východní Evropu tato sekce je vlastně nejdůležitější klíčovou akcí,“ informovala Hana Rezková z institutu.

  • Bakhmaro zdroj: ČT24
  • Bakhmaro zdroj: ČT24

České autorské dokumenty díky fungujícímu českému trhu dobyly svět. Mezi ty nejúspěšnější patří Český mír, Automat, Vše pro dobro světa a Nošovic nebo Nesvatbov.

Občanské sdružení INSTITUT DOKUMENTÁRNÍHO FILMU (IDF) od svého založení v roce 2001 podporuje východoevropský autorský dokumentární film a jeho prosazení na evropské úrovni.

Vyhledává východoevropské režiséry a nezávislé producenty, kterým pomáhá při vývoji, produkci, propagaci a distribuci jejich dokumentární tvorby. Velká část aktivit je zaměřena na podporu české autorské tvorby ve všech fázích jejího vývoje. Nabízí podporu ve všech fázích výroby filmu - od vývoje, financování a výrobu, až po postprodukci, distribuci a propagaci.

Během uplynulých jedenácti let se z různých aktivit vyvinul komplexní řetězec podpory, který cílí na jednotlivé filmaře (konzultace s vybranými experty), skupiny vybraných profesionálů s projekty či filmy (Ex Oriente Film, East European Forum, East Silver, Doc Launch atd.), domácí i mezinárodní dokumentární komunitu (industry program) i veřejnost (portál www.DOKweb.net).

Za 11 let působení IDF se podařilo dokončit přes 100 dokumentárních filmů. Dalších 800 dokončených dokumentů se stalo součástí distribuční podpory. Výsledkem soustavné práce IDF je rostoucí komunita dokumentárních profesionálů z celé východní Evropy. Bývalí účastníci se často znovu vracejí s novými projekty a filmy a díky jejich zpětné vazbě IDF své aktivity a servis průběžně dál rozvíjí a zlepšuje.