Wanastowi Vjecy letí na Wenuši

Praha - Wanastowky dnes vydávají nové řadové album Letíme na Wenuši, na kterém poprvé vystupují jako čtyřčlenná kapela. Lídra Roberta Kodyma, jehož na podzim loňského roku opustil zakládající člen kapely P.B.CH., doplnil bubeník Štepán Smetáček, baskytarista Radek Havlíček a kytarista Tomáš Vartecký. Kapela k albu chystá na jaro roku 2012 turné.

„Nové CD se tvořilo kolektivně od podzimu loňského roku a kapela strávila září a říjen ve studiu na Nouzově, kde toto cédéčko nahrála. Spoluproducentem nosiče je opětovně Pavel Karlík,“ uvedl baskytarista Havlíček. Dodal, že nahrávka obsahuje deset nových skladeb, z nichž jedna je francouzsky zpívaná předělávka punkového hitu Ca plane pour moi, který v originále zpíval Plastic Bertrand. Jednu ze skladeb, Sběratel polibků, napsal a nazpíval Tomáš Vartecký. Na basu si v jedné písni zahrál jako speciální host Doug Wimbish z americké skupiny Living Colour. Vokálních partů se zhostily Anna K. a Lenka Dusilová.

Skupina, kterou loni v říjnu kvůli svým vedlejším projektům opustil baskytarista Petr Břetislav Chovanec vystupující jako P.B.CH., se letos v červnu vrátila na koncertní pódia vyprodaným vystoupením v pražském Kulturním domě Mlejn. Publikum, jehož valná část zjevně dorazila kvůli nostalgickým vzpomínkám, si s chutí zazpívalo staré hity jako Kočárek, Panic, Sbírka zvadlejch růží, Nahá nebo Lži, sex & prachy. Z poslední studiové nahrávky Torpédo z roku 2006 se posluchači dočkali skladeb Slečna Anna je za vodou a Mašinführer.

Wanastowi Vjecy vznikly v Praze v březnu 1988 pouze jako studiová punková kapela. V první polovině devadesátých let však kapela excelovala a patřila k nejpopulárnějším souborům na scéně domácí pop music. Alba Tak mi to teda nandey z roku 1991 a Lži, sex & prachy z roku 1993 vévodila českým hitparádám, skupina vyprodávala největší haly.

Později vydaly Wanastowi Vjecy desky Divnoalbum, Andělé, 333 stříbrnejch stříkaček, Hračky a v roce 2006 Torpédo. Po turné v roce 1998 se skupina odmlčela na dlouhých devět let. Wanastowi Vjecy prodaly přes 726 000 nosičů. V prodejích jim v dobách jejich největší slávy mohli z českých kapel a zpěváků konkurovat jen Daniel Landa a skupina Kabát.