Říše pohádek Václava Vorlíčka

Praha – Václav Vorlíček je bezesporu jedním z nejúspěšnějších českých filmových režisérů a scenáristů. Z jeho téměř tří desítek celovečerních filmů, z nichž mnohé se zapsaly do zlatého fondu české kinematografie, je jich spousta dnes již českou filmovou klasikou. Málokdo si umí představit televizní Vánoce bez umouněné Popelky a jejích třech oříšků, mnozí se opakovaně s chutí podívají na Arabelu nebo Dívku na koštěti. Právě očekávaný druhý díl příběhu o čarodějce Saxaně, jehož hraná část byla dokončena již v roce 2007, by měl přijít do kin letos v září.

Dokončovací práce k celovečernímu filmu trvají obvykle několik měsíců, snímek Saxana a Lexikon kouzel je však dokončován již čtvrtý rok. Podle režiséra Václava Vorlíčka je kamenem úrazu kombinace hraného s animovaným, která je velmi náročná. „Zkomplikovali jsme si život tím, že jsme se rozhodli, že část těch pohádkových postav bude vytvořena počítačově. Tak jsme si tak říkajíc zavařili, poněvadž to je práce velice zdlouhavá, náročná a také drahá,“ komentuje zpoždění dokončovacích prací. Dnes už je ale stanovený termín, kdy nový film přijde do kin. Diváci se na pokračování Saxany mohou těšit od 15. září.

Tři sta let po škole!

Rozhovor s Václavem Vorlíčkem (zdroj: ČT24)

Václav Vorlíček:

„Poprvé jsme podzemní říši pohádek uvedli do světa v roce 1971, když jsem točil Dívku na koštěti. Pak se něco podobného objevilo o mnoho let později u paní Rowlingové. My jsme do té říše pohádek lezli krbem nebo studnou, tam děti jezdí vlakem.“

Tak zněl ortel vynesený před mnoha a mnoha lety nad Saxanou, studentkou čarodějnické školy v Říši pohádek, která utekla do světa lidí za svou první láskou Honzou Bláhou. Saxana nyní žije normálním životem v krásné rodinné vile se svým manželem Janem, dcerkou Saxankou, bláznivou tetou Irmou a strýcem Evženem. Na co ale úplně zapomněla, je půda skrývající tajemství o jejím předešlém čarodějnickém životě.

Máš-li mamku čarodějku, dej si pozor, s čím si hraješ

Právě toto maminčino tajemství náhodou objeví dcerka Saxanka, která se nenadálou souhrou okolností a své zvědavosti ocitne v kouzelné Říši pohádek plné trpaslíků, rarachů, draků, bazilišků, šotků a morkolabů. Na malou holčičku čekají neuvěřitelná dobrodružství neznámého světa, který se právě ocitl na pokraji zkázy. Odvážná Saxanka za pomoci svých nových pohádkových kamarádů rozplétá zamotaný svět pohádek, který se zlými silami snaží ovládnout komiksový gangster Crashman. Žákyni 2. B čeká nelehký úkol, jak se vypořádat se všemi nástrahami podzemní říše, přelstít komiksového gangstera a dostat se zpátky domů k mamince.

Hraná část filmu byla hotová již v roce 2007, nyní se pracuje na animovaných pasážích. Náročnou práci s animací režisér a scenárista, jehož nejbližším spolupracovníkem i přítelem byl Miloš Macourek, podle svých slov propříště rád vynechá: „Mám dvě taková tabu. Jedno bylo po Popelce. To jsem si řekl, že už nikdy nebudu točit zimní film. Tam jsme tak promrzli, že to už si nepotřebuji oživit. A druhé je ta nejnovější zkušenost, ta animace. Nebudu usilovat o to, dělat kombinovaný film,“ uvádí. Rád by ale natočil novou komedii s fantazijními prvky. „Pohádky rozvíjejí fantazii. A všechno, co na světě vzniklo, vzniklo z fantazie,“ dodává.

Vydáno pod