Kuky bere v Olomouci stopaře do Hergotmobilu

Olomouc – Nejen Kuky, hlavní hrdina filmu Jana Svěráka, ale i lidé se mohou svézt Hergotmobilem na výstavě, kterou připravilo Vlastivědné muzeum v Olomouci. Postavičky z loutkového snímku, oceněného mimo jiné Českým lvem nebo Křišťálovým glóbusem na karlovarském festivalu, zde budou k vidění od 28. dubna. Výstavu, na níž vyroste skutečný les, doprovodí mnoho dalších projektů s ekologickými tématy.

"Originální loutky a rekvizity výtvarníka Jakuba Dvorského z filmu Jana Svěráka zaplní Velký sál olomouckého muzea, v němž dokonce díky vstřícnosti Lesů města Olomouce vyroste skutečný les a malí, ale možná i hraví velcí návštěvníci si budou moci vyzkoušet Hergotmobil, který podle filmového modelu vyrobili pracovníci Vlastivědného muzea v Olomouci," shrnul největší lákadla výstavy ředitel muzea Břetislav Holásek.

Kopii filmového automobilu vyráběli pracovníci Vlastivědného muzea dva měsíce. Auto je celé ze dřeva a povrch je pokryt kávovou sedlinou. Ve Svěrákově snímku jím cestoval Kuky s kapitánem Hergotem a přestáli v něm i nejednu divokou honičku, jeho řízení si teď budou moci vyzkoušet i návštěvníci výstavy, kteří by se jinak do filmového vozu těžko nasoukali. Prohánět se budovou muzea sice možné nebude, ale pocit jízdy se jim bude snažit navodit alespoň projekce krajiny.

V jedné z doprovodných expozic se představí studio Amanitadesign, tvůrce počítačových her, jehož zakladatelem je výtvarník filmu Kuky se vrací Jakub Dvorský. "Jsem hrozně rád, že loutky a dekorace, kterých bylo kolem padesáti, nejsou někde v garáži, kde je nikdo nevidí. Podařilo se nám vystavit loutky z filmu v Čechách, ale na Moravu se nám je nepodařilo pořád dostat, až nyní. Vznikla z toho nakonec největší a nejhezčí výstava Kukyho, jakou jsem viděl,„ uvedl k projektu Vlastivědného muzea Jan Svěrák, kterého kopie Hergotmobilu zaujala natolik, že by v něm chtěl jezdit. “Dal bych tam elektromotor a dálnicím bych se vyhnul. Pan ředitel ho však chce nechat v expozici," uvedl s úsměvem.

Odpad se vrací

Výstavu připravuje muzeum s dalšími organizacemi, které se podílejí na jejím ekologickém námětu. Technické služby města Olomouce připravily ve spolupráci s Centrem ekologických aktivit Sluňákov výstavu Cesty odpadů, která se snaží návštěvníkům ukázat, že třídění odpadu má smysl. Zájemci si budou moci například vytvořit postavičku ve stylu hrdinů ze Svěrákova filmu.

Výstava nazvaná stejně jako snímek, tedy Kuky se vrací, bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 28. dubna za účasti režiséra Jana Svěráka. Potrvá až do 31. července letošního roku, otevřena bude denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin.