Bohdanu Slámovi je jedno slunce málo

Mirotice (jižní Čechy) – Současným lehce humorným rodinným dramatem o věcech přirozených a nadpřirozených bude nový film Bohdana Slámy. Režisér, který byl v minulosti oceněn například za svůj film Štěstí sedmi soškami Českého lva, natáčí snímek s názvem Čtyři slunce převážně v jižních Čechách. Do hlavních rolí Sláma obsadil Jaroslava Plesla, Karla Rodena, Aňu Geislerovou, Jiřího Mádla nebo Igora Chmelu. Film vzniká v koprodukci České televize.

Příběh rodiny z menšího českého města a jejích přátel se dotýká těch, kteří se smiřují s realitou nesplněných snů a zároveň ještě mají touhu proměnit svůj život k lepšímu. Slámův nový filmový příběh naráží mimo jiné na aktuální problémy, které může přinášet život v neúplných nebo nefunkčních rodinách. Zároveň zachycuje zápas o udržení funkce rodiny v současné době.

Téměř čtyřicetiletý, ale pubertou doposud zmítaný otec od rodiny přezdívaný Fogi (Jaroslav Plesl) se stále nepoučil z vlastních chyb. Se svou partnerkou Janou (Anna Geislerová), která pracuje jako úřednice na poště, vychovávají dvě děti. Starší z nich je Fogiho dospívající syn z prvního manželství Véna (Marek Šácha), který v tomto příběhu sehraje klíčovou roli. Jana prožívá krizi v manželství, ta vyvrcholí v momentě, kdy Fogiho vyhodí z práce a ona si najde milence (Igor Chmela). Lavinu nečekaných událostí z povzdálí sleduje a možná nakonec ovlivní místní guru Karel, jehož ztvární v nezvyklé herecké poloze Karel Roden.

„Do svého nového filmu jsem tentokrát v rámci klíčových postav z velké části obsadil herce, se kterými jsem v minulosti nepracoval, ať už se to týká Jaroslava Plesla, Jiřího Mádla nebo Karla Rodena,“ prozradil Bohdan Sláma. V případě postavy dospívajícího syna se nebál sáhnout po neherci, což se mu už vyplatilo v předchozích filmech. Mladého Marka Šáchu tak měsíce hledal na středních školách a punkových koncertech. K typově přesnému klukovi zároveň dlouho zvažoval herecky silný protějšek. Nakonec ho objevil v Jiřím Mádlovi, který si zahraje postavu staršího kamaráda, pankáče Jerryho.

  • Jaroslav Plesl a Jiří Mádl při natáčení filmu Čtyři slunce zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2483/248283.jpg
  • Jaroslav Plesl a Bohdan Sláma při natáčení filmu Čtyři slunce zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2483/248282.jpg

Čtyři slunce se natáčí od dubna do června letošního roku. Více než třicet dní stráví filmový štáb v malém městě Mirotice, kde vznikl i jeden z nejvýraznějších snímků tzv. nové české vlny 60. let. "Nejen z nostalgie k Intimnímu osvětlení režiséra Ivana Passera jsem si vybral toto místo. Žiju nedaleko odsud se svou rodinou, jde tak o důvěrně známé prostředí," vysvětlil Sláma.

Do kin zamíří Slámův nejnovější počin v březnu příštího roku. Jednu z větších rolí si ve filmu zahraje i Klára Melíšková, na plátně se také objeví Jana Plodková, Klára Trojanová, Marie Ludvíková, Vladimír Merta, Zuzana Kronerová, Kryštof Rímský a z mladé herecké generace Miroslav Sabadin, Kateřina Jandáčková a Mária Pavlová.