Roger Waters přiváží zeď, hudbu a city

Praha - Zakladatel legendární britské rockové kapely Pink Floyd Roger Waters vystoupí bez předkapely dnes v O2 areně v Praze. V české metropoli se zastaví v rámci turné The Wall Live, jehož název odkazuje na slavné dvojalbum The Wall z roku 1979 a stejnojmenný film. Tomu bude odpovídat pódiová prezentace, která nabídne spoustu moderních projekcí. Zájem o vstupenky si vynutil i přidání dalšího koncertu 16. dubna.

„Aparaturu a vybavení přivezou přes dvě desítky kamionů. Troufám si říct, že to bude jedna z vrcholných událostí v historii O2 areny,“ řekl mluvčí pořádající agentury Live Nation Petr Novák. Dodal, že koncert nabídne téměř tři desítky skladeb, především z alba The Wall.

Součástí vystoupení bude i 73 metrů dlouhá a 11 metrů vysoká zeď, která bude během večera postavena a opět zbořena. „Chtěl jsem udělat srovnání mezi rokenrolovými koncerty a válkou,“ prohlásil Waters, jehož otec padl ve válce dřív, než se Roger narodil. Zeď na pódiu má ale podle něj více významů: „Člověk raději potlačuje bolestivé zkušenosti, které pak používá jako cihly ve zdi. Možná za ní nachází úkryt, avšak ve skutečnosti je za ní spíš citově uvězněn.“

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Do The Wall promítl Waters bolest ze ztráty otce, špatné vzpomínky na vzdělávací systém, přehnanou úzkostlivost matky, nevěru manželky i tlak showbyznysu. Byl autorem téměř všech textů a téměř veškeré hudby. „Za Zdí stála má deziluze z rockových představení na velkých stadionech. Do konce sedmdesátých let měly takové koncerty kouzlo, které však vyprchalo,“ vzpomínal později Waters.

Dvojalbum The Wall, jedna z nejprodávanějších desek všech dob, se objevilo na pultech 30. listopadu 1979. Poté se rozjela série bombastických vystoupení, pro technickou náročnost se však konalo jen 29 koncertů. Pódium bylo rozděleno zdí vysokou deset a dlouhou pětapadesát metrů, za kterou kapela odehrála většinu představení. Album v roce 1982 ožilo i ve filmu režiséra Alana Parkera s Bobem Geldofem v hlavní roli vyhaslé rockové hvězdy Pinka.

Sedmašedesátiletý zpěvák, skladatel a baskytarista zahájil světové turné loni v září koncertem v kanadském Torontu a ukončí je několika vystoupeními v Německu. Poslední koncert je naplánován na 18. června v Düsseldorfu.

Waters se do Prahy vrátí téměř na den přesně po čtyřech letech; naposledy zde vystoupil v dubnu 2007 s programem The Dark Side Of The Moon. V Praze poprvé vystoupil v roce 2002; tehdy své největší hity zahrál českému publiku v zaplněné hale na pražském Výstavišti. Watersovi bývalí spoluhráči z Pink Floyd v metropoli zahráli již dříve, představili se zde v roce 1994 koncertem na Strahovském stadionu, kde jejich show vidělo 130 000 fanoušků.

  • Roger Waters / The Wall Tour zdroj: Roger Waters Tour http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2471/247068.jpg
  • Roger Waters / The Wall Tour zdroj: Roger Waters Tour http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2471/247066.jpg