V MeetFactory nahlížejí za obraz

Praha – MeetFactory Gallery připravila výstavní projekt Scenario Strategie / Inscenační strategie, jenž přestavuje díla českých, francouzských a švýcarských autorů, kteří navracejí mediálním obrazům jejich ztracenou autenticitu. Používají k tomu příběhy, které důmyslně objevují v nalezených fotkách a náhodných situacích. Zatímco některá z děl zastoupených ve výstavě vychází z klasické fotografie, pro jiné je fotografie spíše referenčním médiem. Cílem výstavy je především poukázat na zcela konstruktivní roli fantazie ve spojitosti s vizuálními dispozicemi a vnímáním člověka. Výstava potrvá v pražské MeetFactory do 22. ledna.

Například tvorba Markéty Kinterové vypadá, jako kdyby si objekty záměrně aranžovala. Dva autobusy, dva podobně oblečení lidé, dva psi, zdvojené banální každodenní motivy náhodně zachycené fotoaparátem, mají vést k zamyšlení o manipulovatelnosti obrazu a reality. „Je to realita mnou zachycená, a to mi na tom přijde zajímavé. Dala jsem dohromady věci, které jsem potkala dvakrát, takže to trochu vypadá jako manipulovaná fotografie, ale vlastně není,“ upozorňuje fotografka.

Další vystavující Alena Kotzmanová vytvořila příběh z pětice momentek pořízených na různých místech a v různém čase až dodatečně. Když se probírala archivem, vyústil ve věrohodný příběh astronauta na měsíci. „Nešlo o estetiku fotografie nebo pravdivost zhotovení toho záběru v reálném čase a prostoru, ale jako by o znovunalezení skutečnosti z jiného úhlu pohledu,“ vysvětlila. 

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Výstava tak diváka vtahuje do hry, co všechno může být za obrazem, na který se dívá. Příkladem budiž i francouzský umělec Pierre Huyghe, který obrátil pozornost od toho, co se promítá na plátna na to, co stojí za jeho vznikem – na video zachytil dabing brakového hororu. „Produkt, který Hollywood předkládá jako dobře zabalené zboží, pracně rozbaluje a hledá autentické lidi, kteří jsou tou hlušinou zakrytí,“ vysvětlil kurátor výstavy Dušan Zahoranský.

Scenario Strategies - výstava fotografií a videí, které mají společného jmenovatele - tím, že odkrývají, co je za vznikem fotky a vznikem filmu, představují určitou uměleckou rafinovanost. Umělci dekonstruují fotku, rozebírají ji, vytváří dodatečné příběhy, které víc než o tom, co je na fotografii, poukazují na to, proč fotka vznikla, co jí předcházelo a co obraz, který na první pohled je prvoplánový, může všechno skrývat.

Scenario Strategies - Kurátor: Dušan Zahoranský, Zastoupení umělci: Cyprien Gaillard (F), Kateřina Držková (CZ), Pierre Huyghe (F), Markéta Kinterová (CZ), Alena Kotzmannová (CZ), Bernard Voïta (CH).

Vydáno pod