Praha už má celou Slovanskou epopej

Praha – Galerie hlavního města Prahy již z Moravského Krumlova do metropole přestěhovala deset pláten Slovanské epopeje. V hlavním městě je tak již 15 pláten z 20. Dnes galerie celý transport dokončí a posledních pět pláten přemístí do Prahy. Epopej by měla být na přelomu roku vystavena ve Velké dvoraně Veletržního paláce. Stěhování však opět provázejí spory a pochybnosti.

„Současné stěhování mi spíše připomíná nějakou partyzánštinu. Národní památkový ústav sepsal podmínky, za kterých se plátna mohou nejen vystavit, ale i stěhovat. Předepisuje klimatizované bedny i kamiony, dozor, který na vše dohlíží. Praxe je taková, že se plátna rychle smotají do beden, za městem to přehází z auta do kamionu, z podmínek NPÚ zbyl jen cár papíru. Jsem osobně docela zvědavý, jak tato instituce, doufám, že nezávislá, bude reagovat na způsob takového stěhování,“ povzdechl si starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina, který zároveň v rozhovoru pro ČT24 upozornil na to, že komunikace mezi pražskou Galerií hlavního města Prahy a Moravským Krumlovem není absolutně žádná.

Podle ředitele GHMP Milana Bufky nyní galerie připravuje smlouvu s dodavatelem, který pro výstavu vytvoří speciální dřevěné konstrukce. Do dvorany také musí být umístěno topení, na jeho výstavbu potřebuje galerie stavební povolení. Kdy budou všechny práce dokončeny, zatím neví. Předpokládá, že by se tak mohlo stát před Vánocemi, nebo na začátku roku.

V Praze by dílo mělo být vystaveno na dva roky. Vyhlídky na návrat epopeje do Krumlova jsou ale zatím nejasné. „Já se domnívám, že do zámku, který je v tomto stavu, se momentálně vrátit nemůže,“ konstatoval dnes Bufka.

Slovanskou epopej tvoří 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami Čechů a Moravanů. Alfons Mucha obrazy daroval Praze. Po druhé světové válce byly značně poškozené převezeny do Krumlova, zrestaurovány a pak vystaveny.

Kvůli stěhování Slovanské epopeje do Prahy vznikly loni mezi ní a Moravským Krumlovem spory. Odpůrci stěhování upozorňují na to, že Mucha si přál pro epopej vybudování speciálního pavilonu, který Praha nepostavila. Podle odpůrců má hlavní město dost mimořádných památek a další nepotřebuje. Praha argumentuje tím, že zámek, kde dosud díla byla vystavena, je ve velmi špatném stavu a kulturní památka v něm nemůže být nadále uchována.

Část epopeje ve Veletržním paláci (Praha)
Zdroj: VLP/Martin Divíšek/ISIFA