P.R.S.A. mají Testosteron a naopak

Ve stejné dekoraci, v jaké nedávno vznikl divácký hit Testosteron hrají ve Strašnickém divadle novinku P.R.S.A., totiž ženskou protiváhu této úspěšné „mužské záležitosti“ (oba kusy režíroval Vojtěch Štěpánek, jehož režie vtipné hry čtveřice současných britských autorů Sleeping Around, s Ljubou Krbovou a Janem Zadražilem, patří k aktuálním lákadlům strašnického repertoáru). „P.R.S.A. jsou hořkou rodinnou komedií a dámskou jízdou nejen pro ženy,“ avizují tvůrci. Poslední říjnový den jimi zahájili sezonu, která je věnovaná vztahům v rodině.

Pět svérázných žen různého stáří si na oslavě babiččiných osmdesátin zpívá v rytmu blues a přitom procvičuje pánevní dno. Žádná z nich nezná svého otce a každá má osobitý sebeironický humor… „Babička, matka s dvěma dcerami a sestrou (v kulisách smuteční hostiny) relativizují své dosavadní zkušenosti s muži i rodinné vztahy mezi sebou. Probírají osudová témata stáří, rodiny, smrti… Řeší také smysl oblékání nebo kosmetiky, ale hlavně se snaží přijít na to, proč ke svému životu tak nutně potřebují muže,“ definují motivy příběhu autoři inscenace.

Taková malá sexmise

Matka Eva, v podání členky Divadla na Vinohradech Evy Režnarové, je emancipovanou hlavou domácnosti a organizátorkou velké oslavy, která se však zásluhou počítačové techniky poněkud zvrtne. Díky tomuto společenskému přešlapu (kdy je v salonku namísto narozeninového připraveno smuteční image) se uskuteční nečekaně pospolité zasedání ženského kruhu několika generací. Babička, vitální oslavenkyně (Eva Lecchiová z Divadla F. X. Šaldy v Liberci) nejprve nechce slavit vůbec, nakonec je to ona, kdo svou zkušeností rodinný klan nejvíce stmeluje a odváží se využít i adrenalinového daru příbuzných.

  • P.R.S.A. / Iva Pazderková zdroj: Ljuba Krbová
  • P.R.S.A. / Eva Lecchiová zdroj: Ljuba Krbová

Vnučka Iva (Iva Pazderková), dcera Evy, je učitelkou na základce. Její persona se dočká největší proměny - Iva Pazderková si užívá svobody ztvárnění původně šedé myšky a působí dojmem profesí již deformované single dámy. Její sestra, Kristýna Leichtová, známá z televizního seriálu Comeback, hraje Kristýnu, rebelskou studentku umělecké školy. Používá některé výrazy, s nimiž se běžně nesetkáme. Občas se v dychtivosti rychlé mluvy přeřekne, což v podstatě odpovídá jejímu uvolněnému stylu. Sestra Evy Veronika (držitelka Ceny Alfréda Radoka Ivana Wojtylová z pražského Činoherního klubu) je sexy dračicí, která si umí vychutnat život. Veroničiným příchodem na scénu všechno ožívá, spolu s ní přichází erotičnost.

Mimochodem scéna Milana Davida je složena z dlouhé hodovní tabule a oltáře s květinovou výzdobou a fotoportrétem fešné babičky. Po pravé straně je bar, kontaktní místo s dočasně najatým barmanem. Jako u většiny inscenací v tomto divadle se hraje na sále, kde je normálně hlediště. Elevace, postavená na jevišti, divákovi umožňuje dobrý přehled. Součástí scénografie jsou kovové štafle, které akcentují provizornost a proměnnost divadelních i životních dekorací a rekvizit. Zvláště cukrářské rakvičky na mísách na tuto skutečnost s nadhledem poukazují. 

Jediný muž Honza (Petr Jeništa / Jan Zadražil / Jaromír Nosek), zaměstnanec cateringové firmy, (na premiéře Petr Jeništa, mj. Adolf Hitler ve hře Arnošta Goldflama a HaDivadla Doma u Hitlerů) tráví valnou část hry poměrně pasivně. Tu přinese drink, tu upraví dekoraci, sedí za barem a komunikuje s mobilním telefonem, občas reaguje na podněty rozhorlených žen. O to více překvapí ve dvou momentech, kdy na sebe může strhnout pozornost, a sice v pánském strip show, které premiérové publikum, včetně v hledišti sedících kolegů ze souboru, skutečně ocenilo, a v rozčíleném monologu, kdy dokáže říci o ženách hanlivé věci se skutečnou razancí („Kámošky na život a na smrt? Velký hovno!“). Takže se nemůžeme neztotožnit s některým ze zážitků, poznaných díky našim přítelkyním.

Mezi námi chlapy

V lednu premiérovaný Testosteron Andrzeje Saramonoviče plní sál Strašnického divadla každou reprízou. Současností oblíbený model her o ženách a her o mužích funguje. Sedm mužů na nepovedené svatební hostině rozehrává (s přibývajícím množstvím alkoholu) čím dál tím otevřenější otázky související s mužsko-ženskou emocionalitou a sexualitou. Testosteron je zábavný, Jan Zadražil v roli zklamaného ženicha dojemný, Jaromír Nosek coby vědátor komický a Vojtěch Štěpánek, režisér inscenace, naprosto autentický rocker.

„Testosteron k nám, kteří jsme testosteron nikdy neměli, doputoval od Michala Langa, který má testosteronu spoustu a režíroval tuto hru v Opavě. Do premiéry jsme nevěděli, jestli jde o komedii nebo máme text brát vážně… Věděl jsem, že chci obsadit Honzu Zadražila, s nímž spolupracuji déle, a Honzu Novotného, který je ve Strašnickém divadle kmenovým matadorem. Poslouchal jsem i je, s kým by chtěli hrát,“ říká s úsměvem režisér Štěpánek a dodává: "P.R.S.A. jsou dámskou odpovědí na Testosteron. Oba tituly se dokonce odehrávají ve stejné scénografii, v níž využíváme nedivadelní svícení, „pracák“… Vytváříme tu samou energii, ředěnou estrogenem."    

Druhá premiéra hry P.R.S.A. se ve Strašnickém divadle odehraje 14. 11., následují reprízy 15. 11. a 20. 11. v 19:30. Na Testosteron si musíme počkat až do 7. 12. v 19:30. Divácky vděčná polská dramaturgie soubor doprovodí v příštím roce i do jeho nového působiště v Divadle Komedie.

Zakoupením vstupenky na představení Eugeniusze Szybala P.R.S.A. podpoří každý divák projekt Avon proti rakovině prsu, z každého lístku odchází na boj s tímto onemocněním pět korun. Vybrané finanční prostředky umožňují aktivity související s prevencí, podporou nemocných žen a dalším výzkumem v této oblasti