Uměleckoprůmyslová budoucnost na Výstavě 2011

Praha – Na výstavě nazvané jednoduše Výstava 2011 představuje Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze výběr z diplomových a semestrálních prací minulého akademického roku. Inspirativní pohled na práci mladých designérů je složen z objektů vzniklých v ateliérech skla, šperku, architektury, designu výrobků nebo také grafického designu.

Na výstavě je vedle sebe instalováno patnáct prací, které představují rozmanitou ukázku toho, jak přemýšlejí a pracují budoucí designéři, umělci a architekti. Výběr je záměrně co nejpestřejší: pohovka z dřevěných polen, keramika, nábytkový set nebo pelerína.

Exponáty nejsou umístěny na piedestalech, jak by nejspíše návštěvník čekal, ale v rudých dřevěných transportních bednách. Krabice ukrývají videoinstalace, betonové vázy, skleněné masivní šperky či černobílý komiks. Způsob instalace kvůli možnosti intimnější prezentace zvolil kurátor Karel Císař.

  • Práce M. Krobové (design oděvu a obuvi) zdroj: VŠUP
  • Práce Kláry Šumové (design výrobků) zdroj: VŠUP

„Díky výstavě se budeme moci ptát, zda práce autorů, kteří právě stojí na počátku své umělecké dráhy, znamenají budoucnost oboru a také budeme moci uvažovat, zda již dnes obstojí před jeho minulostí,“ uvedl k výstavě.

Uměleckoprůmyslová škola se na rozdíl od uměleckých akademií zaměřuje více na konkrétní užití uměleckých postupů. Krásu a umění se snaží co nejvíce zapracovat do každodenního života – překračování hranic má koneckonců zakotveno už v názvu. „Dualita mezi aplikovaným a volným uměním a schopnost permanentně pracovat s volným uměním, to je hlavní cíl,“ říká rektor VŠUP Jindřich Smetana.

  • Práce Petra Bosáka (písmo a typografie) zdroj: VŠUP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304196.jpg
  • Práce Ondřeje Červeného (design výrobků) zdroj: VŠUP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304199.jpg
  • Práce Jonáše Strouhala (supermédia) zdroj: VŠUP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304191.jpg
  • Práce Zbyňka Krulicha (architektura) zdroj: VŠUP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304192.jpg
  • Práce Adama Vízka (architektura) zdroj: VŠUP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304183.jpg

Podle Císař dokáže užité umění někdy měnit život lidí více než umění volné. Ať už je to obyčejný stůl, sáňky, nebo „baťovky“, jejichž nová série vznikla právě v ateliérech této školy. „Prostředí a reklama nás tlačí do toho, abychom si řekli: toto je naše životní prostředí. Musíme se tomu bránit a rozeznat ošklivost, nefunkčnost, nekvalitu, dočasnost, která v tom předmětu je,“ domnívá se Helena Koenigsmarková, ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea, kde se Výstava 2011 koná.

Prohlédnout si ji zde zájemci mohou do 27. 11, každý den ji doprovodí přednášky s vedoucími jednotlivých ateliérů a jejich studenty. Účastní se jich například designér Maxim Velčovský, sochař Rony Plesl, módní návrhářka Liběna Rochová či výtvarník Dominik Lang.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)