Markéta Baňková - objev Litery v říši fyziky

Praha – Spisovatelka a výtvarnice Markéta Baňková sama říká, že se o fyzice naposledy učila na základní škole, její první vydaná kniha přitom přibližuje fyzikální zákony, včetně náročných témat, jako je kvantová mechanika nebo teorie relativity. I když ne všichni odborníci prý popularizaci vědy na úkor jistého zjednodušení vítají, Baňková byla za knížku bajek nazvanou Straka v říši entropie označena knižními cenami Magnesia Litera objevem roku 2010.

Bajky vznikaly čtyři roky. Začínající spisovatelka je původně psala pro své malé děti, určeny jsou ale i starším dětem a rodičům, kteří současně hledají knihu pro sebe. „Také mi ze začátku vytýkali, že není jasné, pro koho je kniha určena. Ale mně připadalo, že je to možná právě dobré, je taková rodinná,“ dodává Baňková.

„Chtěla jsem především dětem zprostředkovat pomocí pohádek svět, jaký je. Trochu je připravit na to, že pohádky nejsou jen o krásných princeznách a udatných princích, kteří šťastně žijí až do smrti,“ vysvětluje autorka, co bylo jedním z prvních podnětů k jejímu knižnímu debutu. Zvířata v bajkách luští záhady existence a fungování světa – gravitaci, zakřivení světa, kvantovou neurčitost, zákon setrvačnosti, ale i lásku, manželství s alkoholikem nebo plastické operace.

Rozhovor s Markétou Baňkovou (zdroj: ČT24)

„Říše vědy“ a „říše umění“

Fyzikální zákony přibližuje Baňková humornou formou. Při přípravě knihy konzultovala jednotlivá témata i s odborníky. „Zjistila jsem, že co fyzik, to jiný názor na fyziku,“ prozradila při přebírání Litery za objev roku. Při psaní knihy se snažila o kompromis mezi odborným výkladem a výkladem, v němž by se fyzikální zákony daly pochopit selským rozumem. „Jde o to, aby míra zjednodušení nebyla úplně zavádějící. Protože, samozřejmě, snažit se vysvětlit kvantovou mechaniku na deseti stránkách je skoro nemožné, ale je možné se ji pokusit aspoň přiblížit,“ domnívá se Baňková.

Během čtyřleté práce na knize se ona sama prý vědě určitě přiblížila, přestože „říše umění“ (jako vystudovaná výtvarnice bajky doprovodila i vlastními ilustracemi) s „říší vědy“ zdánlivě mnoho společného mít nemůže. „Vědci musí být často stejně kreativní jako umělci, musí mít představivost. Například Einstein musel mít neuvěřitelnou fantazii, aby si mohl představit to, co my máme vůbec problém pochopit,“ říká. „A jak umělci, tak vědci se musí umět podívat na věci novým pohledem.“

Ten by v případě Straky v říši entropie mohl nabídnout projekt Listování, cyklus scénických čtení. Jak uvádí autorka na svých stránkách, scénické zpracování její knihy bude v premiéře uvedeno v květnu tohoto roku v Brně. Poté se představí i v dalších městech: v Praze, Českých Budějovicích, v Havlíčkově Brodě a i v Bratislavě.

Markéta Baňková

(* 1969) – vystudovala AVU v Praze, kde se narodila a kde také žije. Je průkopnicí oboru net art, zabývá se fotografií, interiérovým designem, filmem a grafikou. Na internetu v roce 1997 publikovala výtvarně literární experiment Město.html, v roce 1999 průvodce „emocionálním městem“ New York City Map (nycmap.com) a v roce 2004 Čáranice-Scribble, koláž vlastních kreseb, které automaticky reagují na stále se měnící obsah webové stránky CNN. Straka v říši entropie je její první vydaná kniha.