Tomáš Císařovský připomíná 80. léta

Praha - Příznivcům současné figurální malby je určena poslední letošní výstava pražské Galerie Petr Novotný, která ode dneška až do 22. prosince hostí raná díla českého malíře Tomáše Císařovského. V rámci výstavy Nostalgie se mohou návštěvníci seznámit s asi 20 autorovými plátny z roku 1987, které dosud nebyly samostatně veřejně prezentovány.

Část pláten byla vystavena v 80. letech pouze na kolektivní expozici Konfrontace na Svárově a také na jednodenní výstavě v zahradě domu v Holečkově ulici. Podle Císařovského tak ležela všechna plátna - kromě jednoho obrazu - přes 20 let na půdě.

Císařovský se už ve svých uměleckých začátcích zaměřil na pestrobarevnou malbu, která ale často zobrazuje temná témata. Inspirací mu v 80. letech byly zejména toulky přírodou. Na plátnech zvěčňuje pro jeho tvorbu typické stylizované figury či jejich fragmenty.

Lenka Lindaurová v rozhovoru pro internetový časopis Artservis položila Císařovskému otázku: Představoval si člověk vůbec v 80. letech nějakou budoucnost?

„Vlastně asi příliš ne, protože v té době nikdo nepředpokládal, že tehdejší politický systém, který nás tady obklopoval a uzavíral sám do sebe, do toho bezčasí, se tak rychle zřítí, promění. Tehdy se v podstatě žilo ze dne na den a neustále se tlačilo na zítřek, ale jako by nějaká konkrétnější vize budoucnosti snad ani nebyla. Samozřejmě všichni jsme toužili vystavovat a dostat se někam do světa a být dobrý, ale že bych se už tehdy zabýval tím, že bych snil nebo si představoval, jak tady vznikne úžasná síť galerií, to ne. Tyhle praktičtější otázky týkající se uměleckého provozu přišly těsně po Listopadu. Předtím se našel někde prostor na dvorku a udělala se výstava a to vlastně bylo osvobozující,“ odpověděl umělec.

Tomáš Císařovský se narodil roku 1962 v Praze. V letech 1983 až 1988 studoval na Akademii výtvarných umění. Samostatně vystavuje od roku 1985. Autor žije a pracuje v Praze a řadí se k předním současným českým malířům. Loni mu uspořádala velkou výstavu nazvanou Žlutá skvrna Galerie hlavního města Prahy (GHMP) na Staroměstské radnici. Jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách Národní galerie, GHMP, Musea Kampa a několika galerií v Německu a Itálii.