Francie ve filmu začíná u Milovaných, končí v Nevěstinci

Praha – Téma lásky v mnoha podobách nabídne 14. ročník Festivalu francouzského filmu, který se od 24. do 30. listopadu koná v osmi českých městech. Během posledního listopadového týdne se bude promítat 37 celovečerních a 8 krátkých filmů ze země galského kohouta.

Festival začne filmem, kterým končilo letošní Cannes – snímkem Milovaní režiséra Christopha Honoreho. Vedle Catherine Deneuveové a její dcery Chiary Mastroianniové si v něm zahrál také režisér Miloš Forman a v menších rolích další čeští herci.

Zakončení bude patřit Nevěstinci, který v Cannes soutěžil o Zlatou palmu. Režisér Bertrand Bonello drama z Paříže přelomu 19. a 20. století osobně uvede. Oba snímky – zahajovací a závěrečný – vstupují do českých kin 1. prosince. Na Festivalu francouzského filmu se bude promítat v předpremiéře celkem devět filmů, které vstoupí do české distribuce.

Miloš Forman, Chiara Mastroianniová a Catherine Deneuveová
Zdroj: ČT24/Aerofilms

Kromě melodramatu Milovaní a pařížského dramatu Nevěstinec také rodinný film Knoflíková válka, který navazuje na slavnou filmovou adaptaci Yvese Roberta z roku 1962, milostné drama Láska a modřiny v režii Lou Ye, nový film Aki Kaurismäkiho Le Havre, drama Lurdy, absurdní road-movie Konec Roberta Mitchuma, fimovou grotesku Víla a akční film o teroristickém útoku Přepadení. Tvůrci posledních dvou jmenovaných – dvojice Dominque Abel a Bruno Romy a Julien Leclercq – své počiny v Praze osobně uvedou.

Zvláštní uvedení je věnovánu snímku Když válka, tak válka, který bude reprezentovat Francii v klání o Oscara. V soutěžní sekci se o Cenu diváků utká devět filmů vybraných českými kritiky. Večer krátkých filmů představí průřez současnou francouzskou krátkometrážní tvorbou včetně jednoho snímku režiséra Milovaných Bertranda Bonella. Sekce Filmové hity se ohlédne za nejlepšími distribučními tituly roku 2011. Diváci tak mají šanci zajít na filmy, které v kině nestihli, naříklad Osamělost prvočísel, Černou Venuši, Pinu nebo Melancholii. Nová sekce nabídne pět filmů, které vznikly v produkci televizní stanice Arte France. A dvěma snímky festival připomene osobnost herce Jeana Maraise.

V rámci doprovodného programu je po celý listopad v pražské pasáži Lucerna přístupná výstava Plantu kreslí svět, která obsahuje čtyřicet kreseb z dílny tohoto karikaturisty deníku Le Monde na téma Evropy a lidských práv.

Na filmový výběr z francouzské kinematografie mohou zájemci zajít od 24. do 30. listopadu v osmi městech: Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Plzni, Olomouci, Ostravě a v Pardubicích. Informace o programu v jednotlivých kinech je k dispozici na stránkách festivalu.