V Česku poprvé zazpívala sopranistka Erdmannová

Praha – Za doprovodu Basilejského barokního orchestru Centa dnes večer zazpívala ve Dvořákově síni Rudolfina německá sopranistka Mojca Erdmannová. Pro český debut zvolila pěvkyně árie nejen od Wolfganga Amadea Mozarta, ale i zapomenutá díla jeho současníků a předchůdců, která objevila při tvorbě svého prvního sólového alba Mostly Mozart. Švýcarský orchestr vedl italský dirigent a uznávaný specialista na starou hudbu Andrea Marcon.

Pražský koncert zahájil turné, jež pětatřicetiletá operní diva pořádá k propagaci svého CD. Mozartova tvorba provází Erdmannovou už od dětství a stále ji oslovuje. „Vše okolo Mozartovy hudby je kouzelné, nedá se to popsat slovy. Občas se mi při zpěvu objeví v očích i slzy. Jeho hudba je mi velmi blízká a zpívám si ji, i když jsem smutná,“ řekla před koncertem Erdmannová.  

Půvabná rodačka z Hamburku, jejíž slovinské jméno je odvozeno ze jména Maria, dobývá již několik let prestižní scény. V roce 2006 poprvé vystoupila na Salcburském festivalu jako Mozartova Zaida. V předloňské sezoně Erdmannovou přizval dirigent Simon Rattle k roli Lesního ptáka v jeho nastudování Wagnerova Siegfrieda v Aix-en-Provence. Letos poprvé ztvárnila Mozartovu Despinu a Zerlinu v Baden-Badenu a v říjnu se jako Zerlina poprvé představila v prestižní newyorské Metropolitní opeře. „Byly to nejúžasnější dva měsíce v mém životě, ovlivnil to i samotný New York, který je plný energie. Od první chvíle jsem si říkala: 'Tady chci žít',“ vzpomíná.

Mojca Erdmannová
Zdroj: ČT24/mojcaerdmann.com

Podle Erdmannové by měl začínající pěvec přistupovat ke své kariéře s pokorou. „Ten, kdo začíná, by měl především myslet jen na hudbu, až potom na peníze či slávu, protože to nemá co do činění s uměním,“ míní. Druhou zásadou je podle ní umění říct „ne“ na lákavou nabídku, která se pro hlas nehodí. Plavovlasá kráska je také vyhledávanou interpretkou soudobé hudby, která jí prý dává absolutní pocit svobody. Například před dvěma lety vytvořila titulní roli v monodramatu Proserpina, kterou přímo pro ni napsal Wolfgang Rihm.

V současné době se připravuje na Bergovu Lulu, kterou považuje za jednu ze svých vysněných rolí. Příští rok v březnu ji bude zpívat v Berlíně v nastudování Daniela Barenboima. „Je jiná než předchozí role. Budu hrát několik různých podob žen. Lulu jako žena mnoha mužů byla jakýmsi jejich zrcadlem,“ dodala Erdmannová, která se těší i na herecké ztvárnění.

Mojca Erdmannová
Zdroj: ČT24/mojcaerdmann.com
Vydáno pod