Zlatý kůň jako zrcadlo současné Číny

Tchaj-pej – V čínské Tchaj-peji byly o víkendu uděleny filmové ceny asijské kinematografie Zlatý kůň, které jsou obdobou amerických Oscarů. Letošnímu ročníku kralovaly především filmy z Hong-kongu, hlavní ocenění si však přesto odnesl tchajwanský snímek Bojovníci duhy. Výroční filmové ceny jsou zároveň obrazem politického a ekonomického vývoje Číny.

Největším konkurentem letošního vítěze, výpravného snímku z tajwanské produkce o boji za nezávislost Bojovníci duhy, byl intimní hongkongský příběh o chůvě sloužící po generace jedné rodině s výmluvným názvem Jednoduchý život. A právě důraz na jednoduchý příběh a herecké výkony vynesly filmu cenu za režii a mužský i ženský herecký výkon.

„Chtěla bych poděkovat jak hercům, tak režisérovi, bez jehož vedení bych takový výkon nikdy nepředvedla. V mém věku je to radost dvojnásobná,“ podotkla herečka Deanie Ip. „Spousta učitelů herectví a režisérů neustále mluví o tom, jak vytvořit skutečnou postavu, jak ve filmu oživnout. V tomto filmu jsem tomu konečně porozuměl, od teď vím, že mám dar lidi zasáhnout svým herectvím. A také vím, že ty nejjednodušší věci se lidí dotýkají nejvíce,“ řekl herec Andy Lau.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Festival byl založen v Tchaj-peji v roce 1962, filmům z Číny se otevřel až v roce 1990. Cenám ale stále dominují tchajwanské a honkongkoské snímky. Umělecké ambice Číny však rostou společně s jejím ekonomickým růstem, v posledních letech jsou její filmy na festivalu čím dál tím úspěšnější.

Vydáno pod