Gertrude Steinová, přítelkyně pana Picassa

Paříž – Tajemství salonu Gertrude Steinové odhaluje výstava v pařížském Grand Palais. Až do poloviny ledna mají všichni milovníci Pabla Picassa, Henriho Matisse či Paula Cézanna možnost zhlédnout tuto ve své podstatě unikátní expozici zahrnující sbírky této bohaté Američanky a spisovatelky, která se zamilovala do Paříže, a tak kupovala obrazy od slavných malířů a zvala je k sobě na intelektuální diskuse. Gertruda Steinová přijela se svým bratrem do Paříže na začátku minulého století a ze svého bytu na Rue de Fleurus udělala centrum společenského života.

Gertrude Steinová odjela v roce 1903 do Paříže za svým bratrem Leem, významným výtvarným kritikem, a strávila zde většinu svého života. Kromě spisovatelských aktivit zde provozovala také vlastní salon na 27 Rue de Fleurus, jehož pravidelnými návštěvníky byli mimo jiné Pablo Picasso, Paul Cézanne, Henri Matisse a další významní umělci 20. století. Právě s Picassem ji pojilo velké celoživotní přátelství. „Gertruda Steinová byla silná autoritativní osobnost. S Picassem byla v kontaktu až do konce života, on ji měl opravdu hluboce rád,“ vypráví kurátorka výstavy Cécile Debrayová.

V roce 1909 se Steinová seznámila s Alicí B. Toklasovou, se kterou později žila v nezávislém lesbickém vztahu. Toklasová v něm působila jako femininní element, Steinová připomínala svým vzhledem tak trošku vesnickou selku a Ernst Hemingway dokonce označil její oděv za hadry z podpalubí. Na takový vztah ale nebyla tehdy společnost připravena, když proto v roce 1933 vydala vlastní životopis Toklasové, vzbudila velký rozruch. Knížka však zachytila především 20. léta v Paříži z uměleckého hlediska. I díky výrazné osobnosti Steinové mohli malíři tvořit a sbírka raných kubistických obrazů Picassa, které Steinová shromáždila, je skutečně jedinečná.

Tajemství salonu v Rue de Fleurus (zdroj: ČT24)

„Vystavovaná kolekce je rozptýlená po celém světě, takže zapůjčená díla pocházejí zhruba z osmdesáti muzejních sbírek a od soukromých sběratelů,“ podotýká k výstavě Debrayová s tím, že pro Evropany je určitě zajímavé Matissovo plátno Dáma s kloboukem, které dosud neopustilo muzeum v San Franciscu a bylo výjimečně zapůjčeno k poctě Steinové. „Je to o to vzrušující, protože se obraz vrátil do Grand Palais, kde v roce 1905 vyprovokoval skandál na salonu fauvistů. A teď ho tady zase můžeme vidět.“ Jedinečnou výstavu umělecké sbírky Gertrudy Steinové mohou návštěvníci zhlédnout až do 16. ledna 2012.

Gertrude Steinová se narodila v roce 1874 v Pensylvánii. Kromě již zmíněné galerie, kterou provozovala v letech 1904–1913, vydala mnoho knih. V její tvorbě můžeme objevit silný vliv kubismu, např. v básnické sbírce Něžné knoflíky (Tender Buttons, 1914). Steinová kladla důraz na zvukovou a rytmickou stránku a také na zachycení určitého okamžiku vědomí, ve svých pracích se vždy snažila o rozboření zažitých představ o podobě a stavbě věty.

Nejznámější publikací je Životopis Alice B. Toklasové (The Autobiography of Alice B. Toklas, 1933), autorčin vlastní životopis pojmenovaný po její dlouholeté životní partnerce. V češtině vyšel pouze zlomek autorčina díla, a to zmíněná autobiografie (1968), Hodná Anna, Tři životy (obojí 1960) a Něžné knoflíky (2002). Literární i umělecká tvorba a úsudky Steinové byly velice vážené, její příležitostné poznámky mohly dokonce pomoci získat (či naopak ztratit) reputaci. Steinová zemřela v roce 1946 na rakovinu.