Jiří Kylián na Různých březích tance

Praha – Komponovaný taneční program Různé břehy na Nové scéně Národního divadla připomene dnes večer významného choreografa a tanečníka českého původu Jiřího Kyliána. Na jevišti se představí členové souboru 420PEOPLE, Nataša Novotná a Václav Kuneš a řada zahraničních tanečníků, kteří s Kyliánem dlouhodobě spolupracovali.

„On nám vždy kladl na srdce, abychom se dívali kolem sebe a abychom se zajímali i o ostatní disciplíny – od knížek přes hudbu až po filmy. A to je i základ jeho tvorby. Navíc vždy dokáže přijít s něčím novým, co naprosto překvapí,“ řekl o Kyliánovi Kuneš, který se slavným choreografem připravoval i celé programové schéma oslav.

Ty během listopadu nabídly semináře, workshopy a diskusní fóra. Vyvrcholením je dnešní galavečer na Nové scéně. Účinkující uvedou nejen své vlastní choreografie, ale také úryvky z Kyliánových nejznámějších děl. Účast – kromě už zmíněných – přislíbila také například choreografka Cora Bos-Kroeseová, Sabine Kupferbergová, Miguel Oliveira, Lukáš Timulák a herec činohry ND David Prachař.  

  • Různé břehy - monografie Jiřího Kyliána zdroj: Divadelní ústav
  • Jiří Kylián autor: Serge Ligtenberg, zdroj: Divadelní ústav

Účastníci večera navíc slavnostně pokřtí českou monografii Různé břehy - Jiří Kylián mezi Haagem a Prahou. Vydává ji Institut umění – Divadelní ústav ve spolupráci s Kyliánovou videotékou v Praze. Právě její dvacáté výročí vzniku oslavy připomínají.

Sbírka v současné době čítá 1 997 záznamů na 538 nosičích DVD, 200 knih, množství tanečních časopisů z různých koutů světa a jiné písemné materiály jako divadelní programy, plakáty, rukopisy a archiválie. Řadí se k největším tanečním videosbírkám v Evropě a jako jediná na světě obsahuje kompletní nahrávky Kyliánova repertoáru.

Pražský rodák, tanečník a choreograf Jiří Kylián (* 1947) odešel z Československa v roce 1967 a přes angažmá ve stuttgartském baletu se dostal o šest let později do Nizozemského tanečního divadla (Nederlands Dans Theater), kde působí dodnes. Je autorem více než 80 tanečních choreografií.

V roce 1988 byla založena v Haagu nadace nesoucí jeho jméno s cílem podporovat nové taneční aktivity. Videofond Kyliánovy nadace se stal o tři roky později základem pro videotéku tanečních děl Institutu umění – Divadelního ústavu v Praze.