Noční jezdec Jan Hísek

Praha - Komorní prostory malé galerie v Rudolfinu zaplnily abstraktní malby českého výtvarníka Jana Híska. Výstava s názvem Noční jezdec je shrnutím jeho tvorby za posledních sedm let. Hísek, který je obdivovatelem surrealistické malířky Toyen nebo Jindřicha Štýrského, patří k ojedinělým, výrazně nadčasovým autorům. Jeho tvorba se odvíjí po vlastní linii prakticky nezávislé na dobových trendech, směrech, diskusích, má vlastní dynamiku, tempo, témata i čtení.

Nejvlastnější jádro práce Jana Híska tvoří obrazy, které se jen sporadicky dostávají na veřejnost. Pro Híska je specifický až ornamentální způsob rozvíjení tématu v neohraničeném prostoru, kdy logiku viditelného dává co nejvíc do služeb neviditelného, přesněji viditelného ponejvíce jen vnitřním zrakem. Výstava, i přes zdánlivě nevelký rozsah, představuje ve vystavených třiatřiceti obrazech zásadní průřez Hískovou tvorbou, je to reprezentativní přehled myšlení a tvorby jednoho z mimořádných českých malířů současnosti.

Precizně vypracovaný šperk

Výběr děl a pojetí jejich instalace obstaral především sám autor. „Původně se výstava měla konat již před dvěma lety, ale nakonec musela být odložena. Posun ale celé věci nakonec prospěl. Jan měl precizně připravený model prostor ve velikosti 1:100, kde byly v barvách umístěny i zmenšeniny všech obrazů. Nakonec jsme přemístili jen jeden jediný obraz,“ přiblížil vznik expozice kurátor Petr Nedoma, který ji přirovnal k precizně vypracovanému šperku.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Inspirací autorovi, který prý maluje jen v nočních hodinách, byla především příroda a vlastní imaginace. V náročných ornamentálních dílech Hísek zobrazuje fantaskní rostliny, zvířata i postavy, které ale diváci neodhalí na první pohled. „Některé malby mohou vypadat, že jsou hodně z podvědomí a jsou málo kontrolované. Nicméně určitá kontrola tam je. Vždy jsem si uvědomoval, co tvořím, čím se chráním a proč to tvořím,“ dodal Hísek, jehož nejnovější výstavu Noční jezdec doplňuje i stejnojmenný katalog, do kterého malíř přispěl i svými texty a povídkami. Snové pestré i černobílé olejové malby bude Galerie Rudolfinum hostit do 26. února.

  • Jan Hísek / Stužkonoska zdroj: Galerie Rudolfinum
  • Jan Hísek / Mandragora zdroj: Galerie Rudolfinum

Jan Hísek (1965) je malíř, grafik, kreslíř a ilustrátor. Absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze (ateliér knižní kultury a písma). Ilustroval řadu publikací od Antoina de Saint Exupéryho či Vítězslava Nezvala. Žije a pracuje v Praze. Vystavoval v řadě tuzemských galerií, jeho tvorbu ale dobře znají také milovníci současného umění v Evropě a v zámoří. Výstavy měl v Londýně, Římě, Paříži či v americkém Seattlu a New Yorku.

Vydáno pod