Všechno, co jste chtěli vědět o Romech (a báli jste se zeptat)

Brno – Muzeum romské kultury dokončilo svou stálou expozici, která mapuje celé dějiny romského etnika od jeho počátků až k dnešku. První polovina expozice věnovaná druhé světové válce a současnosti vznikla už v roce 2005, od té doby kurátoři připravovali další tři sály. Veřejnost si celou výstavu poprvé může prohlédnout v pátek. Sběratelská a dokumentační činnost muzea tím ale nekončí, nadále bude mezi českými a moravskými Romy sbírat předměty dokládající jejich historii a kulturu.

Kurátoři shromáždili ve výstavních síních autentické předměty, které muzeum většinou získalo v terénu, tedy přímo od romských rodin. „Zajímavá je například sbírka zlatých šperků olašských Romů, stejně tak je zajímavý kočovný vůz nebo oděvy Romů z různých koutů Evropy, třeba z Finska. Na výstavě jsou také oděvy nejbližších indických příbuzných Romů,“ řekla etnoložka a historička Jana Poláková, která je pověřena řízením muzea.

„Pokud se exponátů i doprovodných textů týká, tak ty jsme sháněli už od roku 1990, některé předměty jsou ještě ze starší doby, z přelomu 60. a70. let. Tehdy vlastně vznikla úplně první myšlenka, že by mohlo existovat nějaké muzeum romské kultury, která ovšem z politických důvodů nebyla nikdy realizována,“ upozornila ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Obtížně se pro účely muzejních sbírek získávají například historické oděvy Romů. „Dříve měli hlavně kočovní Romové zvyk, že když někdo zemřel, tak buď byl pohřben v tom jediném oděvu, ve kterém celý život chodil, nebo se oděvy pálily, aby se duch nevracel pro věci zpátky,“ uvedla dále Poláková.

První část stálé expozice, kterou muzeum zpřístupnilo před šesti lety, mapuje období po roce 1939. Exponáty ve třech nových sálech provádějí návštěvníky staršími dějinami Romů. Celková plocha činí 351 metrů čtverečních.

Hned v prvním z nových sálů se návštěvník ocitne ve víru dějinných událostí. Nejprve vstoupí do Indie na konci prvního tisíciletí našeho letopočtu, tedy do pravlasti Romů. Následují exponáty, které dokumentují putování Romů do Evropy a jejich postavení ve středověké společnosti. Hlavním motivem druhého sálu je původní kočovnický vůz s vybavením a rekonstrukce romského tábořiště.

  • Příběh Romů zdroj: ČTK
  • Příběh Romů zdroj: ČTK

Návštěvníci získají také informace o vnitřní organizaci komunity, o zvycích a tradičních řemeslech. Třetí z nově vybudovaných sálů obeznamuje s historickým procesem usazování Romů od poloviny 18. století do roku 1938 v československém kontextu. Navazují poznatky o holokaustu a pozdějších osudech Romů. Expozice je svým tématem i rozsahem středoevropským, ale nejspíš i světovým unikátem.

Historie Muzea romské kultury sahá do roku 1991. Vzniklo z iniciativy romských i neromských intelektuálů jako nevládní nezisková organizace, nyní je zřizováno státem. Na konci roku 2000 se přestěhovalo do nově opravené pětipodlažní budovy v Bratislavské ulici v brněnské romské čtvrti. Muzeum dlouhodobě buduje sbírkové fondy, které dokumentují kulturu a dějiny Romů.

Vydáno pod