Dušan Klein hřeší i knižně

Praha - Režisér Dušan Klein napsal svou první knihu. Nabízí v ní sedm nových příběhů s hádankou v podobném duchu, jak jsou známy z televizního cyklu Hříchy pro pátera Knoxe a Hříchy pro diváky detektivek. Obě série Klein režíroval i k nim napsal scénář a inspiroval se jimi i ve svém literárním debutu. Povídky zatím jen na papíře by se mohly objevit i v televizi.

„Už když jsem končil školu, chtěl jsem se věnovat tragikomediím. Ale tehdy byla žádaná politická dramata, tak jsem se vrhl na detektivky a zůstal u nich deset let. Jejich žánr mám rád, myslím, že jsem se naučil střídat napětí, humor a dovést diváka až k dopadení pachatele,“ domnívá se Klein.

Jako režisér se proslavil především filmovou pentalogií o básnících, detektivce se ale prý rád věnuje pořád. Hříchy pro pátera Knoxe, které napsal na motivy povídek Josefa Škvoreckého, pocházejí ze začátku 90. let, o čtyři roky později následoval cyklus Hříchy pro diváky detektivek. Režisér loni zpracoval i Hříchy pro posluchače rozhlasu. Ve všech zpracováních se mohli zapojit i diváci, jejichž úkolem bylo odhalit vraha.

  • Miroslav Táborský a Dagmar Veškrnová (Havlová) v cyklu Hříchy pro diváky detektivek zdroj: ČT
  • Zlata Adamovská (vpravo) v cyklu Hříchy pro pátera Knoxe zdroj: ČT

„Teď byla trochu pauza, a tak jsem sepsal sedm příběhů ve formě filmových povídek,“ prozradil, co ho vedlo k napsání knihy. „Stát se literárním debutantem ve dvaasedmdesáti letech není zase tak špatné,“ podotknul. Prozradil, že jedná s televizí o natočení povídek, musí ale dopsat ještě dalších šest příběhů.

V knize Hříchy pro čtenáře detektivek je průvodkyní reportérka Denisa Králová - věnuje se kriminálním kauzám a tak trochu si hraje na detektiva s kamerou a mikrofonem. V televizním cyklu se kriminální případy snažila vyřešit nejprve Zlata Adamovská, ve druhé sérii Dagmar Havlová, tehdy ještě Veškrnová.

Rozhovor s Dušanem Kleinem (zdroj: ČT24)

První z nich Kleinovi knihu dnes pokřtila. Zavzpomínala i na natáčení, které označila za obrovské dobrodružství, už proto, že se každá část vysílala živě. „Bylo to v podstatě deset divadelních premiér do roka, kdy se mi střídali kolegové, texty a dekorace. Navíc jsem i v roli barové zpěvačky tehdy naživo zpívala,“ připomněla.

Dušan Klein / Hříchy pro čtenáře detektivek; nakladatelství XYZ, 249 Kč.