Kremelský poklad je už na Hradě

Praha - Vzácné exponáty ze sbírek Kremlu už jsou na Pražském hradě. Přísně střežené předměty z kremelského pokladu se do Česka přesunuly z Moskvy na dlouho připravovanou výstavu, kterou v Praze ve čtvrtek otevře ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Přesun sbírek provázela přísná bezpečnostní opatření. Hrad proto nechce zveřejňovat detaily o jejich umístění. Unikátní expozice bude od pondělí pro veřejnost přístupná v Císařské konírně.

Sbírky kremelských muzeí pocházejí převážně z historického carského pokladu a patří k nejcelistvějším muzejním sbírkám na světě. Pražská výstava dostala název „Carský dvůr pod žezlem Romanovců. Poklady moskevského Kremlu“. Expozice ve čtyřech tematických okruzích ukáže postavení ruských panovníků, z nichž právě slavná dynastie Romanovců symbolizuje vliv a bohatství ruských vládců.

Správa Pražského hradu a kremelské muzeum vybraly pro pražskou výstavu více než 150 exponátů, které ilustrují život panovníků i běžný život v Rusku v 16. a 17. století. Objeví se na ní originální šperky, vzácné ikony, ukázky dámských toalet i osobní věci carevičů a careven.

Z výstavy Carský dvůr pod žezlem Romanovců - Poklady moskevského Kremlu
Zdroj: ČT24/Správa Pražského hradu

Slavnostní zahájení výstavy se odehraje ve čtvrtek při Medvěděvově návštěvě. Veřejnosti se expozice otevře v pondělí 12. prosince a potrvá do 4. března. S Medvěděvem se loni na výstavě dohodl prezident Václav Klaus, který ruského prezidenta do české metropole pozval.

Uspořádání výstavy předcházela složitá jednání o právním zabezpečení sbírky. Ruská strana se totiž kvůli dřívějším komplikacím při zapůjčení děl do zahraničí obávala, aby díla nebyla zabavena kvůli majetkovým sporům. Ruským exponátům totiž v minulosti hrozilo zabavení na základě žalob původních majitelů či jejich potomků. Vláda kvůli tomu připravila novelu zákona o památkové péči. Ta počítá s tím, že umělecká díla zapůjčená na výstavu v ČR ze zahraničí nebude možné zabavit. Podle ministerstva kultury nová úprava Rusku jednoznačně zaručila, že riziko sporů o zapůjčené exponáty nehrozí.