Originály Saudkových komiksů se vydražily za tři miliony

Praha - Sbírka originálů komiksů a kreseb Káji Saudka se na dnešní dražbě v pražském Topičově salonu prodala za překvapivě vysoké ceny. Nejvyšší částka, 220 tisíc korun, padla za devět listů komiksu „Pepík Hipík v rukách extrémních sil“ z roku 1969. Je to poprvé, kdy se Saudkova díla objevila na aukci v tak velkém množství. Za 51 jeho kreseb zaplatili kupci celkem tři miliony korun. Nejdražší vydraženou položkou se ale dnes stala olejomalba od Vojtěcha Preissiga, která změnila majitele za 2 616 000 korun včetně aukční přirážky.

„Myslím, že to nikdo nepředpokládal, včetně samotného majitele sbírky a organizátorů aukce. Ukazuje se, že ve společnosti je tlak na to, že peníze přestávají mít svoji skutečnou hodnotu,“ řekl ČT historik umění a sběratel Patrik Šimon.

Výsledné sumy překonaly vyvolávací ceny i dvacetkrát

V aukčním seznamu bylo zařazeno více než 50 Saudkových děl a 30 prací, které vytvořil společně se svým bratrem, fotografem Janem. Pro zájemce byla připravená například kresba Drop that gun!, která vznikla k filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo návrh filmového plakátu ke snímku Barbarella. Dražily se i erotické kresby a fragmenty kreseb slavného komiksu Muriel a oranžová smrt. Nerealizovaný návrh gramodesky skupiny Olympic z roku 1973, jehož odhadní cena byla 10 až 15 tisíc korun, se prodal včetně přirážky za 180 tisíc.

Nejvýznamnějším dílem, které se dnes v aukci objevilo, byl abstraktní obraz Skvrny a linie v ploše malíře Vojtěcha Preissiga z roku 1936. Zájemce ho vydražil za 2,6 milionu korun. Dražila se i díla ze sbírky výtvarného teoretika Jindřicha Chalupeckého nebo obrazy od Františka Kupky.

Nejdražší Kupkovou položkou měl být akvarel s názvem Oživené linie, jehož odhadní cena je 380 000 až 480 000 korun. Všechny nabízené částky ale byly pod limitem, který si majitel obrazu stanovil. Za nejvíce peněz se tak dnes prodal obraz s názvem Kompozice, za který sběratel zaplatil 384 tisíc korun.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)