Dokument Filipa Remundy nominován v Terstu

Praha – Porota Mezinárodní festivalu dokumentárních filmů v italském Terstu nominovala do soutěže 23. ročníku dokument Filipa Remundy Epochální výlet pana Třísky do Ruska. Pořad vznikl v brněnském studiu České televize a na obrazovkách měl premiéru letos na jaře. Festival v Terstu se koná v lednu 2012.

Venkovský učitel, lidový muzikant a nadšený amatérský filmař Jaroslav Tříska se v přestrojení za kosmonauta vydává na cestu Transsibiřskou magistrálou, po stopách svého dědečka, který zde v letech 1914-1920 bojoval jako československý legionář. Cílem této často trnité cesty je bližší poznání Ruska a jeho lidu. Jak takové dobrodružné putování probíhá, o tom vypráví humoristický cestopis režiséra Filipa Remundy s názvem Epochální výlet pana Třísky do Ruska.

Patos a podřízenost osudu střídá humor, ironie a sarkasmus

Ironické přestrojení kinooka-průzkumníka pomáhá jinak nekonfliktnímu učiteli pokládat provokativní otázky. Trasa vede přesně ve stopách putování děda-legionáře po ose Praha-Moskva-Jekatěrinburg-Krasnojarsk-Čita-Vladivostok. Malá odbočka na trase diváky zavádí až na hranici s Čínou, do města Krasnokamensk, kde Moskva rok a půl věznila svého neznámějšího vězně, oligarchu Chodorkovského. Tříska se tak skoro na konci světa setkává se zakladateli dříve tzv. „uzavřeného města“. Putování je jednak zadostiučiněním jeho osobního pátrání po osudech předka, a současně zprostředkováním pohledu na ruskou situaci českýma očima.

Epochální výlet pana Třísky do Ruska
Zdroj: ČT24/Česká televize

Filip Remunda, režisér:

„Film vznikal bez scénáře, hybatelem děje jsou náhodná setkání: opilí vojáci, unavená průvodkyně, zlatá mládež, striptérky v nočním klubu, babuška ze sibiřské vesnice, ale i novináři a vysocí úředníci. Všichni čelí otázkám o KGB, Čečensku a občanských svobodách v Putinově Rusku.“

Film kombinuje důkladně komponované záběry se záběry kamery připojené k helmě Jaroslava Třísky, kopírující subjektivní pohled hlavního hrdiny. Kameraman Jakub Halousek se rozhodl použít HD kameru s vysokým rozlišením a optikou s nízkou hloubkou ostrosti, což je technologie, která se běžně používá u hraných filmů.

Mimo jiné i proto se cesta neobešla bez komplikací. Štáb byl celkem tři dny zadržován nejprve ukrajinskými, a posléze ruskými celníky. Takto drahou techniku prý ve třetí vozové třídě ještě nikdo nehlásil k celnímu řízení. Komplikací při natáčení byly i mrazy dosahující až minus 40 stupňů. Cestou zpět zamrzlo na tři dny vladivostocké letiště a pobyt štábu se tak opět prodloužil.

Vydáno pod