Státní opera se místo stávky dohodla

Praha - Odboráři Státní opery Praha dnes oznámili, že chtějí ve středu 7. 12. vyhlásit stávku na protest proti sloučení s operou Národního divadla, plánovanému od 1. ledna. Zapojit se do ní měl orchestr, balet, sbor a řada dalších profesí ve SOP a vztahovat se měla na zkoušky i představení, přičemž odboráři nevylučovali, že se může protáhnout až do pátku. Po jednání s Ondřejem Černým, šéfem ND a pověřeným ředitelem SOP, ale protest nakonec odvolali. Černý na jejich požadavky přistoupil.

„Pan Černý přistoupil na všechny body dohody, které jsme mu předložili. Vzhledem k nevyjasněné situaci na ministerstvu kultury, kde se spekuluje o odchodu ministra Jiřího Bessera však zůstáváme ve stávkové pohotovosti,“ uvedl Miroslav Svoboda, předseda operní odborové organizace.

Dodal, že ráno bude soubor zkoušet a diváci nepřijdou o středeční představení Donizettiho Lucie z Lammermooru. V případě původního scénáře, podle něhož by protest mohl pokračovat i další dny, byla ohrožena i čtvrteční Dvořákova Rusalka a páteční představení Verdiho opery La traviata.

Svoboda po vyhlášení stávky uvedl, že odboráři jsou ochotni protest zkrátit, aby diváci nebyli tolik poškozeni, záleží ale na postoji vedení Národního divadla. V dopise adresovaném Ondřeji Černému žádali samostatný rozpočet pro Státní operu v rámci ND, samostatné vedení opery a možnost podílet se na výběru šéfů, zachování samostatných souborů orchestru, sboru a baletu Státní opery, vydání nových platových výměrů a umožnění návratu zaměstnanců, kteří dostali výpověď k 31. prosinci 2011.

„Vzhledem k tomu, že se vzájemnou dohodou podařilo ochránit práva zaměstnanců v souvislosti se sloučením SOP s Národním divadlem k 1. 1. 2012, odvolaly odborové organizace působící ve Státní opeře Praha stávku, vyhlášenou na dny 7. až 9. 12. 2011,“ píše se ve společném prohlášení zástupců odborů a vedení Státní opery.

Rozhovor s Miroslavem Svobodou (zdroj: ČT24)

Rozhodnutím ministerstva bude od 1. ledna 2012 SOP majetkově propojena s Národním divadlem (ND). Hlavním důvodem reformy pražské operní scény je podle ministra kultury Jiřího Bessera především účelné vynakládání finančních prostředků.

Postupně se vytvoří jeden baletní a jeden operní soubor prozatím se dvěma orchestry a dvěma sbory. Odborové organizace SOP sloučení souborů odmítají. Toto stanovisko na své červencové schůzi podpořil i Senát, který těsnou většinou označil propojení SOP s Národním divadlem za nevhodné, nekoncepční a nedůvodné. Petici za zachování samostatnosti operního i baletního souboru SOP podepsalo přes 18 tisíc lidí.