On-line z AVU: M. Slavická / Lesk a bída avantgard

Cyklus veřejných přednášek Středy na AVU pokračoval 14. 12. přednáškou historičky umění Mileny Slavické. Téma příspěvku je podrobně naznačeno už v názvu: Lesk a bída avantgard. Ruské avantgardní umění 70., 80. a 90. let minulého století. Přednášku zprostředkoval v přímém přenosu web ČT24. Záznam je k dispozici v tomto článku.

Anotace: Kratochvilné vyprávění o ruském, zejména pak moskevském neoficiálním umění čtyř generací přednášela historička umění, kurátorka a pedagožka AVU Milena Slavická. Ruskou neoficiální výtvarnou a literární scénou se Slavická odborně zabývá již řadu let a od konce 70. let je s ní také v přímém kontaktu. V letech 1978–82 organizovala s Jindřichem Chalupeckým návštěvy moskevských nekonformních umělců v Praze. Téma zpracovává i kurátorsky, podepsána je například pod výstavami skupiny Medhermeneutika (Praha 1990) nebo Létat, odejít, zmizet. Tři generace moskevského konceptuálního umění (Praha 1995, Berlín a Kiel 1996).

Kde a kdy: 14. 12. v 18:00, aula Akademie výtvarných umění, U Akademie 4, Praha 7.

Středy na AVU - Milena Slavická: Lesk a bída avantgard (zdroj: ČT24)

Následující Středa na AVU bude 11. 1. patřit filozofovi a sociologovi Václavu Bělohradskému. Název jeho přednášky zní Část bez účasti: o post-společnostech.

Vydáno pod