Giselle v SOP si zatančí i Daria Klimentová

Praha – Na prkna Státní opery v Praze se vrací jeden z nejkrásnějších romantických baletů – balet Giselle na motivy díla romantického básníka Heinricha Heineho. Příběh plný romantiky, lásky, ale také tragických momentů vypráví o půvabné venkovské dívce Giselle, která zemře v zoufalství z nešťastné lásky a změní se ve vílu. 4. května přijede do Státní opery zatančit Giselle primabalerina Anglického národního baletu Daria Klimentová.

Romanticky pohádková scéna, klenuté melodie Adolpha Charlese Adama a především klasický tanec v tom nejlepším slova smyslu - balet Giselle je snem každé baletky podobně jako třeba tančit v Labutím jezeře. „Pro mě dokonce byla Giselle větší sen než Labutí jezero. Je tam zápletka, je víc o ději a mě baví, když je tanec o něčem,“ přiznává jedna z představitelek hlavní role Zuzana Hvízdalová.

Hlavní postavy Giselle a Alberta měly a nebo mají v repertoáru všechny nejslavnější baletní hvězdy světa. „Není to tak dlouhý balet, takže není ani náročný na technickou přípravu,“ dodává představitel Alberta v inscenaci Státní opery Michal Krčmář. V roli Alberta ho alternují Viktor Kocian a Michal Štípa, Zuzanu Hvízdalovou v roli Giselle pak Miho Ogimotová a Rebecca Kingová.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Světovou premiéru měl balet A. Ch. Adama v roce 1841 v Pařížské opeře a krátce poté ji převzaly i další světové scény včetně petrohradské. „Právě z verze tamního Mariinského divadla jsem při nacvičování představení vycházela. Museli jsme ji jen nepatrně poupravit, například počet účinkujících,“ dodala k chystané premiéře Hana Vláčilová. Současná šéfka baletního souboru Státní opery si Giselle mnohokrát zatančila jako sólistka Národního divadla, nyní se ujala režie a choreografie.

Poprvé se divákům nové zpracování klasického díla o nešťastné lásce představí 7. dubna. Na 4. května pak opera chystá hvězdné obsazení. Hlavní roli Giselle si totiž zahraje Daria Klimentová, primabalerína Anglického národního baletu. „Tato česká rodačka zatančí, spolu se svým kolegou z britské scény Vadimem Muntagirovem, jen jedinkrát. Velice se na spolupráci s ní těšíme,“ doplnil ředitel Státní opery Praha Ondřej Černý. 

Giselle patří v České republice mezi nejhranější a nejoblíbenější balety. V žebříčku popularity stojí výše už jen Labutí jezero, Coppélia a Louskáček.

Státní opera v sezoně 2010/2011 uvádí jen tři nová představení. Jako první, 10. března, scéna představila obnovenou premiéru opery Lucia di Lammermoor. Další novinkou je balet Giselle a 26. května se dočká premiéry opera Trubadúr.

  • Zuzana Hvízdalová a Michal Krčmář v baletu Giselle zdroj: Státní opera Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2453/245272.jpg
  • Giselle zdroj: Státní opera Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2453/245276.jpg
  • Giselle zdroj: Státní opera Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2453/245271.jpg
  • Giselle zdroj: Státní opera Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2453/245273.jpg
Vydáno pod