Tanec, který unesete

Praha – Barvitou paletu rozmanitých tanečních zážitků, které diváky unesou do krajin bezbřehé imaginace, nabídne 17. ročník festivalu českého současného tance a pohybového divadla Česká taneční platforma. Organizátoři návštěvníky nabádají, aby se s příchodem jara „nechali unést tancem“. Příležitost k tomu mají od 7. do 12. dubna, kdy mohou zhlédnout to nejlepší ze současné tuzemské taneční produkce na pražských divadelních scénách – v divadle Ponec, teatru NoD a  Studiu ALT@ – Hale 30.

Ze 40 přihlášených choreografií vybrala čtyřčlenná odborná porota 14 projektů, které zaujaly neotřelým tématem, aktuálním tanečním jazykem či osobitou divadelní obrazností. V letošním ročníku budou převažovat zavedené taneční soubory. O zahájení festivalu se postará Kateřina Stupecká, která uvede svou nejnovější choreografii Sunyata. Vytvořena byla z prostředků Ceny SAZKY za objev v tanci 2009, jejíž historicky poslední vítězkou se choreografka stala.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Scénická kompozice DIVADLO / The Theatre Farmy v jeskyni vychází z rytmů a tanečních kroků, jimiž brazilští otroci setřásali pouta a vytvářeli svůj svět. Z nejnovější produkce skupiny DOT504 mohou festivaloví diváci zhlédnout hned dvě představení: nejprve kouzelný duet o dvou lidech, kteří si zažívají lov na vlastní kůži, Mah Hunt, za nějž byla choreografka a tanečnice Lenka Vágnerová nominována na cenu Thálie v oboru balet, a poté tanečně divadelní kvartet nejen z lázeňského prostředí Perfektní den aneb Mr Gluteus Maximus, který zaujme především svou lehkostí a černým humorem.

Chybět na festivalu nebudou ani díla zrcadlící aktuální témata současné doby. Zatímco taneční duet Heleny Arenbergerové a Jarka Cemerka Void Amongst Humans diváky provede mnoha rozdílnými atmosférami, z nichž každá odráží pocity člověka ve velkém anonymním světě, Exkurze s Helgou Marty Trpišovské a Jany Látalové napoví, proč jsme závislí na konvencích a jaká jsou kritéria subjektivního pocitu krásy a libosti. Na závěr festivalu se diváci mohou pokochat dvěma nejnovějšími choreografiemi z dílny tanečního souboru 420PEOPLE: REEN a Sacrebleu, které budou výjimečně uvedeny v komorním prostředí divadla Ponec.

Součástí programu je kromě tanečních choreografií také několik zajímavých filmů. Po inscenaci Transforma, která vznikla ve spolupráci tanečního souboru VerTeDance a izraelské choreografky Mayi Lipsker (tančila v tělesech Batsheva nebo Sasha Waltz&Guests) bude uveden dokument Veroniky Liškové Doteky tance. Snímek mapuje zrod dvou významných tanečních skupin VerTeDance a NANOHACH a uvede ho i Česká televize - v sobotu 12. března v 20:40 hod. na programu ČT2. Filmová projekce bude následovat také po společném projektu tanečních uskupení ME-SA a Debris Company s názvem between a rock and a hard place. Nabídne koláž krátkých filmů skupiny ME-SA a Jozefa Vlka.

Doprovodný program nabídne workshopy, výstavu fotografií NANOHACH VEN! nebo spontánní minimalistický projekt Tour du Café au Lait, při kterém budou moci diváci sledovat taneční přímo v divadelním baru.

Na závěr festivalu budou vyhlášeny ceny. Udělená ocenění (Tanečník/Tanečnice roku a Taneční inscenace roku, Cena diváků, Cena za nejlepší světelný design) budou předána v rámci jednoho z galavečerů festivalu Tanec Praha 2011 (koná se od 6. do 29. června).

Vydáno pod