V Mostě není Švejk za úplného blbce

Most – Osudy dobrého vojáka Švejka za druhé světové války mohou návštěvníci Městského divadla v Mostě sledovat při pivě, pokud si ho přinesou ke stolům, kolem nichž budou na Malé scéně rozsazeni. Pivo totiž podle ředitele Divalda Jiřího Rumpíka k autorovi knižní předlohy Jaroslavu Haškovi patří.

Hašek první díl známého humoristického románu dopsal před devadesáti lety. Podle autorů mostecké inscenace ale jeho dílo stále vybízí k novým interpretacím a dalším výkladům. V jejich pojetí není Švejk hlupák, spíš jediný normální mezi nenormálními lidmi kolem sebe.

„Můj záměr byl nehrát Švejka jako úplného blbce, ale normálního člověka, který ve své naivitě plní do důsledků všechny pokyny úřední a vojenské,“ vysvětlil Jiří Kraus, autor dramatizace a zároveň režisér a také představitel hlavní role.

Porovnávání se slavným filmem s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli se mostecké divadlo nebojí. Přesto Kraus film raději od začátku práce na inscenaci neviděl. Jen jednou hledal inspiraci pro propojení dvou scén. „Hodně lidí říká, že Švejk je nehratelný a že se nedá dramatizovat. A něco na tom bude, ale proč se nepokoušet,“ dodal.

  • Michal Pešek (generálmajor von Schwarburg) a Jan Beneš (nadporučík Lukáš) autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK
  • Jiří Kraus (Švejk) a Radim Madeja (průvodčí) autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK

Zajímavostí je, že deset herců v obsazení se na jevišti objeví v padesáti různých rolích. Rekordmanem v jejich počtu je Vít Herzina, který v divadelním Švejkovi ztvární deset různých lidí. Vzniklo také 50 různých kostýmů, většinou herci mění čepice, pláště nebo saka.

Ředitel Rumpík připomněl, že první polovinu představení divadlo hrálo již v létě na festivalu v Nizozemsku. Druhou polovinu herci dozkoušeli během letošního podzimu V premiéře uvedou Osudy dobrého vojáka Švejka na Malé scéně Městského divadla 18. prosince v 19:30. Do konce roku jsou plánovány ještě dvě reprízy: 20. a 22. prosince, vždy od 19:00.

Kromě zmíněného Jiřího Krause a Víta Herziny se na jevišti objeví Michaela Krausová, Jan Beneš, Karolína Lišková, Radim Madeja, Michal Pešek, Tomáš Alferi, Pavel Stránský a Simon Stempný. Hudbu k představení vytvořil Tomáš Alferi, kostýmy Romana Tůmová a scénu Josef Koráb.

  • Michal Pešek (závodčí Rampa), Radim Madeja (strážmistr Flanderka) a Jiří Kraus (Švejk) autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3115/311478.jpg
  • Jiří Kraus (Švejk) autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3115/311470.jpg
  • Vize ruských špionů putimského strážmistra Flanderky: (zleva) Michaela Krausová, Tomáš Alferi a Karolína Herzinová autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3115/311476.jpg
  • Michal Pešek (závodčí Rampa), Radim Madeja (strážmistr Flanderka) a Jiří Kraus (Švejk) autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3115/311479.jpg