Wericha dnes jako když najdeš

Praha – Myšlenky Jana Wericha jsou i dlouho po jeho smrti neuvěřitelně aktuální, zjistil režisér Vít Olmer při putování za ztraceným filmovým rozhovorem s tímto významným hercem. Koprodukční dokument České televize Hledání Jana Wericha vysílá dnes ČT2 ve 20:00.

Režiséra Víta Olmera vedla k natočení dokumentu Hledání Jana Wericha četba dopisů, které si v průběhu desetiletí vyměňoval Werich s Jiřím Voskovcem, žijícím v USA. Významný vliv měla i Olmerova osobní setkání s legendárním protagonistou Osvobozeného divadla, kterého v polovině sedmdesátých let potkával v Praze, na Malé Straně.

„V roce 1977 jsem s panem Werichem natočil poslední rozhovor před jeho smrtí,“ prozradil Olmer. „On tenkrát nesměl vůbec nic. Nesměl publikovat, nesměl vystupovat, nic. A Slovenská televize sebrala odvahu a nechala nás, tehdy mladé filmaře, natočit čtvrthodinový rozhovor. Bylo to nádherný, protože on byl sice velice nemocný, ale přesto jeho genialita občas tak fantasticky zazářila, že to byla radost,“ vysvětluje ve filmu.

Wericha v té době už trápila hluchota. Olmer mu musel psát otázky na papírky. Navzdory handicapu však v umělcových slovech stále ještě jiskřil nenapodobitelný humor a moudrost. „Proč by měl bejt starej člověk moudrej? To by byl musel bejt následkem toho mladej člověk hloupej. Přeci blb je blb, když už se narodil,“ říká ale Werich.

Zdánlivě ztracený film se po letech našel a Olmer za ním vyrazil se štábem do Bratislavy. Jeho automobil polepený Werichovými citáty přitahoval při cestě pozornost. Cílem cesty, o níž dokumentu vypráví, nebyla jen osobnost Jana Wericha, ale i snaha popovídat si s lidmi. Ukázalo se, že Werichovy myšlenky, ač staré několik desetiletí, pozoruhodně korespondují i se současnou dobou.

Reprízu dokumentu Hledání Jana Wericha zařadila ČT2 na čtvrtek 22. prosince v 10:55.

Vydáno pod