Steven Spielberg, filmařem od dvanácti

Ohio – Filmový režisér Steven Spielberg se řadí mezi ty tvůrce, které nelze jednoduše zaškatulkovat. Je totiž nesporně komerčním režisérem, přesto si jeho tvorba zachovává vysoký filmařský standard. Nezaměřuje se pouze na jeden žánr, ale jeho filmy sahají od sci-fi, komedie, drama až po horor. Je rovněž úspěšným producentem a jedním ze zakladatelů společnosti DreamWorks.

Narodil se v Cincinnati (Ohio, USA) 18. prosince 1946. Ve dvanácti letech objevil tátovou osmimilimetrovou kameru. Upnul se na natáčení krátkých filmů, v čemž ho velmi podporovala jeho matka, která mu dokonce dovolila, aby si v obývacím pokoji vybudoval miniaturní kino. První plnohodnotný film Steven natočil ve čtrnácti letech. Jmenoval se Útěk nikam. Druhý snímek Bojová jednotka byl jeho prvním, který se promítal ve skutečném kině. V roce 1965 se jeho rodiče rozvedli a Steven poprvé navštívil studio Universal. Na vedoucího studia Sidneyho J. Sheinberga zapůsobil Spielbergův němý příběh Amblim' natolik, že nabídl Spielbergovi smlouvu na sedm let. Televize se tak stala významnou záležitostí Spielbergovy filmařské kariéry.

Kromě jiných televizních děl zahájil rovněž sérii o komisaři Columbovi. Průlom přišel v roce 1971, kdy natočil celovečerní thriller Duel. Film pronikl do kin a byl téměř celosvětově distribuován. Režisérskou hvězdou se stal v roce 1975 díky filmu Čelisti. Thriller o žraloku zabijákovi vydělal 410 milionů dolarů. Svou pozici si potvrdil dalším snímkem Blízká setkání třetího druhu. Film byl přijat kladně jak diváky, tak i kritikou a získal Oscara za nejlepší kameru (+ dalších 8 nominací).

Dnes již kultovní Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy vznikl v roce 1981. Další trhák. E.T. – Mimozemšťan následoval o rok později. Se ziskem 700 milionů dolarů se stal ve své době komerčně absolutně nejúspěšnějším filmem všech dob. Velmi populární dobrodružství originálního archeologa Indiana Jonese se dočkala nakonec ještě tří pokračování, z nichž poslední Indiana Jones a tajemství křišťálové lebky spatřilo světla světa v roce 2008.

Z dalších významných Spielbergových filmových počinů je nutné připomenout Purpurovou barvu (1985), Říši slunce (1987), Jurský park z roku 1993, který získal tři technické Oscary (vizuální efekty, střih, střih zvukových efektů) a se stal opět komerční světovou jedničkou.

Konečně Oscar pro režiséra

Schindlerův seznam (1983) – skvostné válečné drama se stalo absolutním králem Oscarů, kdy si odneslo z dvanácti nominací sedm (film, režie, výprava, střih, scénář, hudba, kamera), je považováno za jeden z nejlepších filmů všech dob.

Dalších pět zlatých sošek získalo opět válečné drama Zachraňte vojína Ryana (1998 – Oscar za režii, kameru, střih, zvuk a střih zvukových efektů).

Spielbergova nadace a firma

Význam Schindlerova seznamu překročil velmi důrazně filmový svět. Jeho úspěch a výdělky vytvořily kapitálový základ pro americkou nadaci Survivors of the Shoah Visual History Foundation. Vznikla tak knihovna videozáznamů výpovědí přeživších holocaust z celého světa, která je k dispozici jak pro studijní účely, tak i jako základ pro různé dokumenty zpracovávající tuto tragickou dobu.

DreamWorks SKG je název firmy, kterou založili hudební producent David Geffen, bývalý Disneyův manažer Jeffrey Katzenberg a Steven Spielberg v roce 1997. V době, kdy stávající studia zanikala v nadnárodních koncernech, zapůsobilo založení čistě filmové produkční společnosti s kapitálovým vybavením odpovídajícím rozsahu koncernu a s managementem zhýčkaným úspěchem jako signál. Nová firma s těžištěm v oblasti animovaného filmu hodlala lovit v někdejším Disneyově hájemství, to se jí také podařilo prostřednictvím filmů jako Princ egyptský (1998), Slepičí úlet (2000) a Shrek (2001). Vedle trikových filmů je společnost DreamWorks díky takovým projektům, jako je akční Peacemaker (1997) nebo film Woodyho Allena Hollywood v koncích (2002), momentálně aktivní ve všech filmových žánrech. Na firemním logu je chlapec jedoucí na půlměsíci, odkud vhazuje udici do rybníka.