Divadla mění program v souvislosti se státním smutkem

Praha – Divadelní obec velmi silně prožívá odchod Václava Havla, neboť byl jedním z nejvýznamnějších divadelníků v dosavadní historii českých divadel. Jako jeden z mála dramatiků české divadlo proslavil po celém světě. Všechna divadla v České republice proto reagují na vyhlášení státního smutku a přistoupila na změny v repertoáru v následujících třech dnech. O některých detailech doprovázejících změny přišel do studia ČT24 informovat předseda Asociace profesionálních divadel Jan Burian.

„Česká divadla pochopitelně na tuto událost reagují, v každém z nich je příslušná výzdoba, ve většině z nich jsou kondolenční knihy. Před představením budou lidé vyzváni k minutě ticha, s výjimkou Dejvického divadla, kde minuta ticha proběhne po představení, neboť jejich inscenace začíná už při vstupu prvního diváka, takže tam nikde není prostor, kdy by se dala minuta ticha zorganizovat,“ informoval Burian. 

Zároveň upozornil, že přístup k vyhlášení národního smutku závisí na lokálních podmínkách. Některá divadla nehrají, někde se přesunuly premiéry, jinde se změnil program, nikde se nebudou hrát komedie ani bulvární repertoár. Představení pro děti se z větší části neruší. V některých divadlech se připravují speciální večery, např. v Chebu bude probíhat čtení z her Václava Havla a i jiná divadla chystají podobná představení.

Rozhovor s Janem Burianem (zdroj: ČT24)

Režisér Jan Burian dále zavzpomínal i na osobní setkání s Václavem Havlem. „Režíroval jsem tři Havlovy hry a dvě z toho v Plzni. S Václavem Havlem jsme věci konzultovali poměrně podrobně. Byly to pro mne jedny z nejzajímavějších okamžiků v mé divadelní kariéře. Jeho vystoupení ve hře Odcházení v plzeňské inscenaci, kde prostřednictvím videa i vystupoval, máme pečlivě archivováno,“ uzavřel rozhovor, v němž pak ještě doporučil, aby se případní diváci večerních představení o změnách informovali vždy v konkrétním divadle, buď prostřednictvím internetu, nebo přímo v divadle.

Vydáno pod