Hračky, hry a divadélka pro radost dětí i dospělých

Vranov nad Dyjí - Na výstavu několika stovek hraček láká kočárovna zámku ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku. Nejstarší z vystavených exponátů pocházejí z první poloviny 19. století a zapůjčila je moravská muzea, zámky a mnoho soukromých sběratelů. Výstava ukazuje, jaké hračky nacházely děti pod vánočními stromky.

Vánoční expozice mají na vranovském zámku dlouhou tradici. Pravidelně přijíždí na tyto akce až 7 000 návštěvníků. Letos se památkáři rozhodli prezentovat na výstavě Vánoce očima dětí. K vidění jsou loutky, kolekce mrkacích panenek z 19. století s keramickými hlavičkami či přes sto let staré loutkové divadélko. Z nedaleké Šumné pochází kolekce plechových mechanických hraček starých přibližně půl století.

Výstava zahrnuje více než čtyři sta exponátů. „Hlavně jsme usilovali o to, aby zde byla skutečně vánoční atmosféra. Hračky jsou původu různého, časově spadají do období od 19. do začátku 21. století. K vidění je například i meteorologická stanice pro rosničky z konce 18. století,“ láká na výstavu kastelánka zámku Miroslava Janíčková.

Rozhovor s Miroslavou Janíčkovou (zdroj: ČT24)

Většina exponátů je uložena ve vitrínách, děti se ale mohou povozit na autíčkách nebo si povodit marionety. Výstava s názvem Hračky, hry a divadélka pro radost dětí a dospělých je ve vranovském zámku otevřena každý den od 12 do 16 hodin a potrvá do 1. ledna.