Staňte se autorem bestselleru

Praha - Nakladatelství Fragment bude i tento rok hledat dosud neobjevené literární talenty, a to v rámci 2. ročníku soutěže Hledá se autor bestselleru. Spisovatelského klání se může zúčastnit jakýkoliv dosud nepublikující autor. Všechny práce posoudí odborná porota, ty nejlepší povídky pak nakladatelský dům vydá knižně.

Zájemci mohou své příspěvky do Fragmentu zasílat od 2. ledna až do 29. února. Letošní téma zní: O vztazích s humorem. „Nabízíme šanci všem, kteří netuší, jak na sebe v této branži upozornit. Povídky musí splňovat tři podmínky: zadané téma O vztazích s humorem, rozsah deset až 25 normostran a musí jít o příběh pro dospělé čtenáře,“ uvedl spolumajitel nakladatelství Pavel Nýč.

V prvních březnových týdnech pak porota, kterou tvoří čeští kulturní redaktoři, z došlých textů vybere 15 nejlepších příspěvků. Poté je budou moci na webových stránkách soutěže posoudit i samotní čtenáři. Na základě hlasování veřejnosti i porotců pak pětice nejlepších prvotin vyjde počátkem května ve společné knize. Soutěž o nejlepší povídku pro dospělé z pera začínajících literátů byla vyhlášena také spolu s vedlejší soutěží o nejlepší grafický návrh obalu této knihy.

Do 1. ročníku literárního klání amatérští spisovatelé zaslali přes 400 textů. Knižní verze se dočkaly povídky Den, kdy se Vidímová svlékla od Lucie Verrallové, Kód Antonína Mazáče, Prokletí od Petra Doležala, Návrat autorky Terezy Prasličkové a Poslední cesta, jejímž autorem je Jiří Drašar, který se stal i absolutním vítězem soutěže.

Nakladatelství Fragment patří k deseti největším nakladatelům v České republice v počtu vydaných titulů s ročním obratem přesahujícím 120 milionů korun. Od svého vzniku na počátku devadesátých let vydalo více než 2000 různých publikací.