Mnohovrstevnatou osobnost Jiřího Gruši připomene dokument

Praha – Scenárista a producent Prokop Toman se svojí dcerou Markétou již několik let pracují na filmovém portrétu Jiřího Gruši, který letos nečekaně zemřel. O zachycení tvůrčí osobnosti spisovatele, diplomata i politika v celé její vrstevnatosti se pokoušejí od roku 2008, kdy Jiří Gruša slavil sedmdesáté narozeniny. Dokument ovšem zachycuje i Grušova mladá léta, kdy na sebe upozornil coby zakladatel časopisu Tvář.

„My jsme se s Jiřím Grušou potkali úplně na začátku časopisu Tvář v roce 1964. Tvář byl literární a kritický časopis, kde se rekrutovala poměrně zajímavá skupinka mladých lidí. Vycházel v letech 1964-1965 a 1967-1969. Na rozdíl od předchozích časopisů pro mladé autory Květen a Plamen se nehlásil k marxistické ideologii. Ačkoli vycházel jen krátkou dobu, měl velký význam pro formování mladší generace spisovatelů, kritiků i společenských vědců,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 Prokop Toman. 

„Když jsem po roce 1989 probíral věci, které se mi neztratily, které se dotýkaly právě Tváře a vlastně celé naší generace, tak si moje dcera všimla, že je mezi námi zajímavá osobnost Jiří Gruša,“ uvedl k angažovanosti dcery na dokumentu Toman. 

Rozhovor s Prokopem a Markétou Tomanovými (zdroj: ČT24)

„Natáčet jsme začali ve Vídni v roce 2008, při příležitosti jeho sedmdesátých narozenin, tehdy jsem pana Grušu poprvé potkala. Jevil se mi jako velice milý, zdvořilý a nesmírně vzdělaný pán. Dokument by měl ukázat Grušovu rozmanitost, představit ho nejenom jako literáta a politika, ale také jako humanistu a velice zajímavého člověka,“ přiblížila záměr Markéta Tomanová. 

Oba připustili, že při práci vládne občas určité tvůrčí napětí, které vzniká hlavně při výběru jednotlivých sekvencí. „Jiří Gruša, když se objevil nějaký problém, tak ho dokázal pojmenovat, následně ho analyzoval, navrhl řešení a nakonec i realizaci. Snažíme se ve filmu zachytit jeho důležitá rozhodnutí, která ovlivnila nejenom jeho život, ale i celou naší společnost,“ konkretizoval otec. 

„V současnosti ještě hledáme různé archivní záběry, protože bohužel pan Gruša ještě před dokončením zemřel. V tomto roce nás opustily významné osobnosti jako například Jiří Dienstbier, Arnošt Lustig, Jiří Gruša, Václav Havel a další, bylo by dobré na ně nezapomenout a stále vnímat jejich odkaz, i z toho důvodu chceme dokument o Jiřím Grušovi dokončit,“ uzavřela rozhovor dcera.

Časopis Tvář

Mezi první autory Tváře patřili Jiří Gruša, kterému se podařilo časopis pod křídly Svazu spisovatelů založit, dále zde publikovali Petr Kabeš, Jan Lopatka, Jiří Pištora, později Bohumil Doležal, Václav Havel, Zbyněk Hejda, Věra Linhartová, Emanuel Mandler, Jan Nedvěd, Jiří Němec a další. Kromě původních textů básnických, prozaických i odborných otiskovala Tvář i překlady, recenze atd. Název se odvolával na báseň F. Halase „Tvář“ a programem byla neideologická poezie a literatura. Velký výbor z textů otištěných v Tváři vyšel roku 1995 v nakladatelství Torst.